Greek (Greece)

Οστεονέκρωση Λόγω Χορήγησης Στεροειδών και Ιατρική Αμέλεια στην Κύπρο

Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών διαγιγνώσκεται με οστεονέκρωση ισχίων κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η πάθηση ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό όλων των εγχειρίσεων ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από οστεονέκρωση βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 20 και 50 ετών και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 40 χρόνια. Η οστεονέκρωση δεν επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής και ως εκ τούτου αρκετές χιλιάδες ασθενείς ζουν σήμερα με οστεονέκρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τι είναι η Οστεονέκρωση Ισχίου

Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση εξαιτίας της διαταραχής της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής. Ο επερχόμενος κυτταρικός θάνατος των οστεοκυττάρων τελικά οδηγεί σε καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου και αρθρίτιδα. Άλλοι συνώνυμοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν  την ίδια πάθηση είναι άσηπτη νέκρωση κεφαλής μηριαίου και Avascular Necrosis of the Hip (AVN).

Άσηπτη νέκρωση (ή οστεονέκρωση) μπορεί να συμβεί και σε άλλα σημεία του σκελετού αλλά η κεφαλή του μηριαίου οστού και η κεφαλή του βραχιονίου οστού είναι οι συχνότερες εντοπίσεις της νόσου. Σε μερικές περιπτώσεις έχουμε προσβολή και των δύο ισχίων ταυτόχρονα.

Ποια Είναι τα Αίτια της Οστεονέκρωσης

Η διαταραχή της αιμάτωσης επιφέρει τον κυτταρικό θάνατο. Το οστό στην κεφαλή του μηριαίου νεκρώνεται και σταδιακά καθιζάνει. Ο χόνδρος που καλύπτει τη μηριαία κεφαλή αποδιοργανώνεται και καταρρέει με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρθρίτιδας.

 

Αν και κάποιες φορές μπορεί να μην ανευρίσκεται κάποιος αιτιολογικός παράγοντας, εντούτοις τα παρακάτω θεωρούνται ως τα πιο πιθανά αίτια:

Τραύμα: Εξαρθρήματα του ισχίου, κατάγματα και οποιοσδήποτε άλλος μηχανικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει τη βατότητα των αγγείων της μηριαίας κεφαλής.

Αλκοολισμός.

Κορτικοστεροειδή φάρμακα: Το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι κάποιες από τις παθήσεις που η θεραπεία τους περιλαμβάνει τα κορτικοστεροειδή φάρμακα. Έχει φανεί πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της λήψης κορτικοστεροειδών φαρμάκων και της οστεονέκρωσης.

Άλλες παθήσεις: Νόσος των δυτών (Caisson disease), δρεπανοκυτταρική αναιμία, μυελουπερπλαστικές νόσοι, νόσος του Gaucher, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, νόσος του Crohn, αρτηριακή εμβολή, θρόμβωση και θρομβοφιλία, αγγειιτιδες.

 

Ιατρική Αμέλεια και Χορήγηση Στεροειδών

Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου ασθενείς ανέπτυξαν οστεονέκρωση ως αποτέλεσμα ιατρικών λαθών. Ασθενείς που μετά από τραυματισμό έχουν λάβει μεγάλες ποσότητες ενέσιμων στεροειδών μπορεί να αναπτύξουν οστεονέκρωση. Έχουν επίσης αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις όπου χορηγήθηκαν είτε υψηλές δόσεις στεροειδών είτε συγκεκριμένη δοσολογία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αυτό οδήγησε σε οστεονέκρωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει καλό αγώγιμο δικαίωμα για αποζημίωση αν η χορήγηση στεροειδών δεν θα αναμενόταν υπό τις περιστάσεις από τον μέσο ικανό ιατρό.

 

Επικοινωνήστε Μαζί μας για τη Διεκδίκηση της Αποζημίωσής σας

Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τραυματισμούς από ιατρική αμέλεια στην Κύπρο τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε συνάντηση στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στη Λευκωσία και αναλαμβάνουμε υποθέσεις ενώπιον όλων των Επαρχιακών Δικαστηρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου: Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση. Αναλαμβάνουμε τις υποθέσεις των πελατών μας στη βάση συμφωνίας για αμοιβή επιτυχίας που σημαίνει ότι η αμοιβή μας δεν καταβάλλεται εκτός εάν πρώτα εξασφαλίσουμε την αποζημίωσή σας.

 

Περισσότερες Πληροφορίες

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης στη Ροτσίδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε.