Greek (Greece)

Ιατρική Αμέλεια Κύπρος: Αγωγές για αποζημίωση για Συγγενές Εξάρθρωμα του Ισχίου ή Αναπτυξιακή Δυσπλασία

Σε αυτό τον τομέα δικαίου εκπροσωπούμε πελάτες οι οποίοι διεκδικούν αποζημίωση για τον πόνο ταλαιπωρία και μόνιμη ζημιά που υπέστηκαν τα παιδιά τους ως αποτέλεσμα αποτυχίας έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης του συγγενούς εξαρθρώματος του ισχίου (hip dysplasia).

Αυτές οι υποθέσεις συνήθως καταχωρίζονται εναντίον παιδίατρων που λόγω λανθασμένης ή μη έγκαιρης διάγνωσης αποτυγχάνουν να διαγνώσουν την πάθηση έτσι ώστε να αρχίσει εγκαίρως η κατάλληλη θεραπεία. Η καθυστέρηση στη διάγνωση του συγγενούς εξαρθρώματος του ισχίου μπορεί να καταλήξει σε αχρείαστες εγχειρίσεις και, ακόμη χειρότερα, σε δια βίου αναπηρία για το βρέφος, που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν γινόταν έγκαιρη διάγνωση.

Για να κατοχυρώσουμε τη θετική έκβαση των υποθέσεων των πελατών μας και την τελική αποζημίωσή τους, βεβαιωνόμαστε διεξοδικά από την αρχή για τη θετική νομική τεκμηρίωση της ιατρικής αμέλειας και εργαζόμαστε συνεχώς με στενή επικοινωνία με τους πελάτες μας έτσι ώστε να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη.

 

Τι Είναι το Συγγενές Εξάρθρωμα του Ισχίου;

Το συγγενές εξάρθρωμα του ισχίου (αναφέρεται επίσης και ως αναπτυξιακή δυσπλασία) είναι ιατρική ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πρόβλημα με τη διαμόρφωση της ισχιακής άρθρωσης σε βρέφη. Πρόκειται για μια πάθηση που αφορά τα νεογνά από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους. Μπορεί να είναι από απλή χαλαρότητα (δυσπλασία) του ισχίου, έως σοβαρή παραμόρφωση της άρθρωσης, στην οποία η κεφαλή του μηριαίου οστού δεν έχει σχεδόν καμία επαφή με την κοτύλη και βρίσκεται σε εξάρθρωση.

 

Ποιός είναι ο Λόγος που Προκαλείται η Δυσπλασία ή το Εξάρθρωμα;

Η αιτιολογία της πάθησης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οι συχνότεροι παράγοντες που παρατίθενται από ιατρικές μελέτες συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Κληρονομικότητα
  • Ισχιακή προβολή κατά τη γέννηση
  • Δίδυμη κύηση
  • Ολιγοϋδράμνιο (ελαττωμένη ποσότητα αμνιακού υγρού)

 

Διάγνωση του Συγγενούς Εξαρθρώματος του Ισχίου

Η διάγνωση μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη γέννηση, στο μαιευτήριο από τους νεογνολόγους και / ή τους παιδίατρους, μετά από κλινική εξέταση του νεογνού. Ελέγχονται, μεταξύ άλλων, η σταθερότητα της ισχιακή άρθρωσης με τα ειδικά τεστ Ortolani & Barlow, οι δερματικές πτυχές των μηρών εάν είναι συμμετρικές ως επίσης ο περιορισμός ή μη της απαγωγής, δηλαδή του ανοίγματος των ισχίων. Η έγκαιρη διάγνωση αυτής της παθολογικής κατάστασης έχει τεράστια σημασία, τόσο για το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί, όσο και για την έκβαση της θεραπείας. Όσο πιο νωρίς εντοπισθεί η εξάρθρωση του ισχίου τόσο καλύτερη είναι η θεραπεία πρόγνωσης της υγείας του βρέφους. Αν και η θεραπεία εξαρτάται από βρέφος σε βρέφος, πιο κάτω παρατίθεται ενδεικτικά  ένα περίγραμμα:

 

Η διάγνωση γίνεται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών

Στην ηλικία αυτή η θεραπεία είναι απλή  και δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αναλόγως του τύπου της πάθησης (υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα) χρησιμοποιούνται ειδικοί ιμάντες απαγωγής και κάμψης των ισχίων που ονομάζονται Pavlik (θεραπεία με Ιμάντες Pavlik). Αυτού του είδους η θεραπεία έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, πέραν του 85%.

Η διάγνωση γίνεται σε ηλικία 6 μηνών μέχρι 1 έτους

Εάν η διάγνωση γίνει μετά τους 6 μήνες η θεραπεία Pavlik συνήθως δεν αποδίδει. Ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, ο ορθοπεδικός χειρούργος θα χρειαστεί να υποβάλει το βρέφος σε χειρουργείο υπό αναισθησία, όπου γίνεται αρθρογραφία, έλξη, κλειστή ή ανοιχτή ανάταξη, οστεοτομία του μηριαίου οστού ή της κοτύλης (αναλόγως που χρειάζεται) και εφαρμόζεται ο ειδικός γύψος με την ονομασία SPICA.

Η διάγνωση γίνεται σε ηλικία πέραν του 1 έτους

Σε παιδιά στα οποία η διάγνωση γίνεται μετά τον πρώτο χρόνο χρειάζεται σίγουρα να γίνει χειρουργική επέμβαση ως αναφέρεται ανωτέρω. Η παγιωμένη κατάσταση οδηγεί το σώμα στην παραγωγή ουλώδη ιστού που εμποδίζει το ισχίο να λάβει τη σωστή του θέση.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του βρέφους. Εάν η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο, οι πιθανότητες πλήρους αποκατάστασης είναι μειωμένες. Τα παιδιά που έχουν εμμένοντα συμπτώματα και δεν θεραπεύονται έχουν υψηλές πιθανότητες ανάπτυξης αρθρίτιδας και εκφυλιστικών αλλοιώσεων στις αρθρικές επιφάνειες του ισχίου καθώς και φλεγμονή στην περιοχή αργότερα στη ζωή τους.

 

Τι Μπορώ να Κάνω;

Για να πετύχετε σε μια αγωγή για αποζημίωση για ιατρική αμέλεια στην Κύπρο που να προκύπτει από περίπτωση μη διάγνωσης συγγενούς εξαρθρώματος του ισχίου, θα πρέπει να αποδειχθεί στο Δικαστήριο ότι ο παιδίατρος θα έπρεπε να είχε εντοπίσει την πάθηση από νωρίς και, ότι εάν γινόταν έγκαιρη διάγνωση θα ήταν αποτελεσματική η θεραπεία με ιμάντες Pavlik και ως εκ τούτου θα αποφευγόταν η υπέρμετρη ταλαιπωρία και η μόνιμη αναπηρία στο παιδί σας. Εάν το παιδί σας θα είχε καλύτερη πρόγνωση με την έγκαιρη διάγνωση, τότε πολύ πιθανόν να έχετε καλή υπόθεση για ιατρική αμέλεια.

 

Εξασφαλίστε Βοήθεια

Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τραυματισμούς από ιατρική αμέλεια στην Κύπρο τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε συνάντηση στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στη Λευκωσία και αναλαμβάνουμε υποθέσεις ενώπιον όλων των Επαρχιακών Δικαστηρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου: Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση. Αναλαμβάνουμε τις υποθέσεις των πελατών μας στη βάση συμφωνίας για αμοιβή επιτυχίας που σημαίνει ότι η αμοιβή μας δεν καταβάλλεται εκτός εάν πρώτα εξασφαλίσουμε την αποζημίωσή σας.