banner blog
mail chico

Εγγραφή στο Newsletter

Δίκαιο Αποζημιώσεων

Share on

Σύμφωνα με το sigma live, «Ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου με τον εξαιρετικά επικίνδυνο ιό της Ηπατίτιδας Β’, απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, μυστήριο παραμένει το πως ο 57χρονος  προσβλήθηκε από Ηπατίτιδα, καθώς, όπως αναφέρουν οι συγγενείς του, σε πρόσφατες αναλύσεις που είχε υποβληθεί, πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση, δεν υπήρξε ένδειξη του συγκεκριμένου ιού.»…

Σύμφωνα με το sigma live, «Ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου με τον εξαιρετικά επικίνδυνο ιό της Ηπατίτιδας Β’, απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, μυστήριο παραμένει το πως ο 57χρονος  προσβλήθηκε από Ηπατίτιδα, καθώς, όπως αναφέρουν οι συγγενείς του, σε πρόσφατες αναλύσεις που είχε υποβληθεί, πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση, δεν υπήρξε ένδειξη του συγκεκριμένου ιού.»

Συχνά αρθρογραφούμε σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών στην Κύπρο, και τους κινδύνους που μπορεί αν προκύψουν από τη μη εφαρμογή προληπτικών μέτρων στα νοσοκομεία στην Κύπρο. Σίγουρα, ένα από τα θέματα που αφορούν τους Κύπριους ασθενείς είναι το κατά πόσον εφαρμόζονται ορθά από τα Νοσοκομεία μας οι διεθνώς αποδεκτές πρακτικές και πρωτόκολλα. Η κακή και / ή καθόλου εφαρμογή των διεθνών συστάσεων αρμόδιων οργανισμών για την υγεία στα Νοσοκομεία, είτε λόγω αυξημένου κόστους εφαρμογής αυτών των πρακτικών είτε λόγω του κόστους πρόσληψης επιπρόσθετου καταρτισμένου προσωπικού, είτε απλά λόγω αμέλειας μόνο κακά μπορεί να επιφέρουν. Αυτή η κατάσταση δυσχεραίνεται εάν οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο φορείς του Υπουργείου Υγείας είναι αδυνατούν να λάβουν μέτρα προς εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών είτε λόγω υποστελέχωσης είτε λόγω νωχελικότητας.

Πιστεύουμε ότι, ειδικά τώρα που γίνονται περικοπές από παντού για οικονομικούς λόγους, είναι κρίσιμο τα Νοσοκομεία και οι διοικήσεις τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Ο ιός της Ηπατίτιδας Β μεταδίδεται, κατά μείζονα λόγο, είτε με σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή με μετάγγιση αίματος ειδικά εάν το αίμα δεν έχει ελεγχθεί για ηπατίτιδα.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι προνοούν προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποκάλυψη παθήσεων κάθε υποψήφιου αιμοδότη οι οποίες συνιστούν απαγόρευση ή αντένδειξη για τη λήψη αίματος, όσο και για τη φύλαξή του αίματος μέχρι τη μετάγγιση. Εάν δεν τηρούνται οι ορθές πρακτικές, με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος σε ασθενή, μια ζωτική ιατρική πράξη μπορεί να μετατραπεί σε θανατηφόρα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει αμέσως να διεξαχθεί η δέουσα διερεύνηση του περιστατικού προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος μόλυνσης του αδικοχαμένου 57χρονου από τον επικίνδυνο ιό.

Εφόσον οι συγγενείς απέκλεισαν το ενδεχόμενο μόλυνσης μέσω σεξουαλικής επαφής, θα πρέπει να διερευνηθεί αμέσως από πού προήλθαν οι μονάδες αίματος που μεταγγίστηκαν στο θύμα κατά τη διάρκεια της εγχείρισης στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα, και οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η εν λόγω εγχείρηση. Επίσης θα πρέπει να ελεγθεί το ιστορικό και ο χρόνος που μεσολάβησε από την εγχείρηση για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο άτυχος 57χρονος νόσησε από ηπατίτιδα β μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα που ορίζεται από τη βιβλιογραφία ως χρόνος επώασης του ιού.

Η ηπατίτιδα β συνιστά σοβαρή νόσο, η μετάδοση της οποίας θεωρούμε ότι καλύπτει τους ορισμούς του Κυπριακού Ποινικού Κώδικα για τη βαριά σωματική βλάβη αφού πρόκειται για νόσο που, προφανώς, μπορεί να έχει βαριές συνέπειες. Εάν συνεπώς ήταν γνωστό το ενδεχόμενο της προσβολής του θύματος από τον υιό και θα μπορούσε με τη λήψη των εύλογων προληπτικών μέτρων να εμποδιζόταν, τότε οι υπαίτιοι θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τόσο σε ποινικά δικαστήρια για να τιμωρηθούν όσο και σε αστικά δικαστήρια για την απόδοση αποζημιώσεων για ιατρική αμέλεια.

Με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσιεύσεις στον τύπο, συνάγεται ότι υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για σοβαρή αμέλεια σε βάρος του θύματος. Πριν όμως θεωρήσουμε υπεύθυνους κάποιους για το χαμό του 57χρονού και τα δεινά της οικογένειάς του, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευθύνη τους, αν υπάρχει, θα πρέπει να τεκμηριωθεί ορθά και να αποδειχθεί επιστημονικά. Ας περιμένουμε λοιπόν τα πορίσματα των ιατροδικαστών και ας ελπίσουμε ότι, σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα, εάν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.