Το Φεβρουάριο του 2008 στη Γεωργία της Αμερικής, ο ιδιοκτήτης ενός Φόρντ χρειαζόταν καινούρια ελαστικά για το αυτοκίνητό του και τελικά επέλεξε να αγοράσει μεταχειρισμένα. Δύο βδομάδες αργότερα, καθώς οδηγούσε, το πέλμα του ελαστικού ξαφνικά ξεκόλλησε από το υπόλοιπο ελαστικό. Το Φόρντ βγήκε εκτός ελέγχου και κτύπησε ένα μοτοσικλετιστή…
Το Φεβρουάριο του 2008 στη Γεωργία της Αμερικής, ο ιδιοκτήτης ενός Φόρντ χρειαζόταν καινούρια ελαστικά για το αυτοκίνητό του και τελικά επέλεξε να αγοράσει μεταχειρισμένα. Δύο βδομάδες αργότερα, καθώς οδηγούσε, το πέλμα του ελαστικού ξαφνικά ξεκόλλησε από το υπόλοιπο ελαστικό. Το Φόρντ βγήκε εκτός ελέγχου και κτύπησε ένα μοτοσικλετιστή. Το αποτέλεσμα: ο οδηγός της μοτοσικλέτας απεβίωσε και ο οδηγός του Φόρντ τραυματίστηκε σοβαρά. Ανάλυση των ελαστικών του Φόρντ κατ’ εντολή των δικηγόρων της οικογένειας του μοτοσικλετιστή κατέδειξε ότι τα ελαστικά, αν και φαίνονταν καινούρια, ήταν 10 ετών.
Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει όχι μόνο τον ενδεχόμενο κίνδυνο που υπάρχει στην αγορά μεταχειρισμένων ελαστικών αλλά και τον κίνδυνο αγοράς καινούριων ελαστικών (που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί) τα οποία είναι παλιά. Όλα τα ελαστικά που έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 6 χρόνια πριν, πρέπει να αντικατασταθούν από νέα ελαστικά.
Στην Κύπρο δεν υπάρχει Νομοθεσία που ν’ απαγορεύει την πώληση παλιών ελαστικών. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα να σκεφτεί κάποιος στην επιλογή ελαστικών πέραν από τη εξωτερική εμφάνιση. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί έστω και αν τα ελαστικά φαίνονται από την εξωτερική τους εμφάνιση χρησιμοποιήσιμα και το βάθος πέλματος δεν έχει φτάσει το ελάχιστο.
Έστω και εάν αγοραστεί καινούριο, ένα ελαστικό μπορεί να καθόταν στο ράφι για πολύ καιρό. Ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από ένα ελαστικό που είναι παλιό, έστω και εάν δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, είναι δεδομένος. Δυστυχώς για τους καταναλωτές, δεν υπάρχει καμία νομική απαγόρευση και οι «λαστιχάρηδες» στην Κύπρο μπορούν να πωλήσουν ελαστικά που είναι πέραν των 6 ετών. Αν και η ΕΕ έχει καθιερώσει (από την 1η Νοεμβρίου 2012) ένα σύστημα επισήμανσης για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν τα καλύτερα ελαστικά, δυστυχώς δεν προνοείται κάποιο νομικό καθήκον στους εμπόρους ελαστικών για να προειδοποιούν τον αγοραστή ως προς την ηλικία ή τον κίνδυνο εφαρμογής ενός παλιού ελαστικού.
Ακόμη χειρότερα, οι κατασκευαστές «κρύβουν» την ηλικία του ελαστικού: για να διαπιστώσετε την ηλικία ενός ελαστικού θα πρέπει να βρείτε τον σχετικό κωδικό στο πλάι του ελαστικού. Τα τέσσερα ψηφία αντιπροσωπεύουν την εβδομάδα και το χρόνο κατασκευής του ελαστικού. Έτσι εάν τα τέσσερα νούμερα είναι 2211 σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την εικοστή δεύτερη βδομάδα του έτους 2011.
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο τραυματιστεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το οποίο προκλήθηκε από ελαττωματικά ελαστικά, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο που να γνωρίζει το δίκαιο για ελαττωματικά προϊόντα. Για να τεκμηριωθεί η απαίτησή σας, ο δικηγόρος σας θα πρέπει να εξασφαλίσει τον κατάλληλο εμπειρογνώμονα για να πιστοποιήσει την ηλικία και κατάσταση του ελαστικού και τυχόν ελαττώματα που οδήγησαν στο δυστύχημα, έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικήσει εκ μέρους σας αποζημίωση εναντίον είτε του κατασκευαστή είτε του προμηθευτή σας.