banner blog
mail chico

Εγγραφή στο Newsletter

Δίκαιο Αποζημιώσεων

Share on

Η πρόκληση εργατικού ατυχήματος  που προκύπτει λόγω παράβασης των θεσμικών υποχρεώσεων του εργοδότη δίδει δικαίωμα στον εργοδοτούμενο για αποζημίωση.Τα εργατικά ατυχήματα αναμφισβήτητα αποτελούν κοινωνικό βραχνά. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας…

Η πρόκληση εργατικού ατυχήματος  που προκύπτει λόγω παράβασης των θεσμικών υποχρεώσεων του εργοδότη δίδει δικαίωμα στον εργοδοτούμενο για αποζημίωση.

Τα εργατικά ατυχήματα αναμφισβήτητα αποτελούν κοινωνικό βραχνά. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά το  έτος 2010 σημειώθηκαν 2184 εργατικά ατυχήματα ενώ κατά το έτος 2011 σημειώθηκαν 2010. Τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση πρωτίστως των εργοδοτών για τη λήψη προληπτικών μέτρων  αλλά και των εργοδοτουμένων για τη διεκδίκηση και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση ατυχήματος.

Η προστασία των εργαζομένων αποτελεί διακηρυγμένο συνταγματικό στόχο στο πλαίσιο εξασφάλισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου (Άρθρο 9 του Συντάγματος) και ο κάθε εργοδότης οφείλει να εξασφαλίζει ένα ασφαλές σύστημα διεξαγωγής εργασίας και να διατηρεί το χώρο εργασίας ασφαλή (Δήμος Λεμεσού ν Χριστάκη Χαραλάμπους (1989) 1Ε ΑΑΔ 423).

Στα πλαίσια αυτής του της υποχρέωσης ο εργοδότης οφείλει να παρέχει πληροφορίες, να εκπαιδεύει και να επιβλέπει  τους εργοδοτούμενους του κατά την εκτέλεση της εργασίας. Οφείλει να εκτιμά τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να τους καταπολεμήσει. Για παράδειγμα, η παροχή του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού και ιματισμού στους εργαζομένους σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια λύση. Επιπλέον ο εργοδότης οφείλει να παρέχει και να διατηρεί ασφαλή υποστατικά και εγκαταστάσεις απαλλαγμένα από πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Δηλαδή ο εργοδότης οφείλει να πράττει τα δέοντα στο μέτρο του προβλεπτού ούτως ώστε να εξασφαλίζει ένα υγιές χώρο εργασίας ο οποίος θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένος από πιθανούς κινδύνους.

Παράβαση των ανωτέρω καθηκόντων του εργοδότη δυνατόν να οδηγήσει σε αγώγιμο δικαίωμα του εργοδοτούμενου για αποζημίωση. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη υπόθεση Λαζάρου ν Νέμεσις κ.α. (Πολιτική Έφεση Αρ. 76/2008) το Δικαστήριο αποδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η γενεσιουργός αιτία του εργατικού ατυχήματος ήταν το ελλιπές σύστημα εργασίας της Νέμεσις που δεν παρείχε ασφαλές σύστημα εργασίας ώστε να μην υποβάλλονται οι εργοδοτούμενοι της σε περιττό κίνδυνο. Συνεπακόλουθο αποτέλεσμα ήταν η επιδίκαση αποζημιώσεων υπέρ του ενάγοντος που υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς λόγω αυτής της παράλειψης του εργοδότη.

Τα πιο πάνω αντικατοπτρίζουν ένα σημαντικό φάσμα των υποχρεώσεων που ο κάθε εργοδότης οφείλει στον κάθε εργοδοτούμενο του. Η γνώση των πιο πάνω καθηκόντων εκ μέρους των εργοδοτών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων αφού θα προωθήσει σημαντικά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Από πλευράς των εργαζομένων, η γνώση μπορεί να οδηγήσει στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του επιπέδου εργασίας αφού θα μειωθούν σημαντικά τα ατυχήματα στον εργασιακό χώρο.

Σχετικά Άρθρα: