Greek (Greece)

Αυτού του είδους οι οδικές συγκρούσεις συμβαίνουν τακτικά στα αστικά κέντρα και σχεδόν πάντα προκαλούν σημαντική ζημιά τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στους επιβάτες.

Ως δικηγόροι τροχαίων ατυχημάτων αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά αυτό το είδος ατυχημάτων. Εργαζόμαστε με πελάτες οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά σε τέτοιου είδους ατυχήματα οπίσθιας πρόσκρουσης για να διασφαλίσουμε δίκαιη αποζημίωση εκ μέρους τους. Στην αποζημίωση μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σ’ άλλα η ανάκτηση του κόστους επιδιόρθωσης του αυτοκινήτου, τα ιατρικά έξοδα, απώλεια μισθών και αποζημίωση για πόνο και ταλαιπωρία.

 

Δικαστική Αποζημίωση για Θλάση Αυχένα

Η θλάση αυχένα είναι ο πιο συχνός τραυματισμός για τον οποίο αξιώνεται δικαστικώς αποζημίωση. Η φύση του τραυματισμού αυτού είναι ύπουλη και δυνατό να έχει φοβερές συνέπειες στην υγεία του τραυματία. Είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι το Ανώτατο Δικαστήριό με πρόσφατη απόφασή του, επιτέλους αναγνώρισε ότι σε σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει ν’ αποδίδεται η δέουσα αποζημίωση στα θύματα. Θα πρέπει λοιπόν οι πολίτες να γνωρίζουν αυτές τις εξελίξεις και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

 

Πως Προκαλείται η Θλάση Αυχένα

Η θλάση αυχένα συχνά προκαλείται από τροχαία ατυχήματα και κατά κανόνα όταν ένα αυτοκίνητο χτυπήσει στο πίσω μέρος του μπροστινού του αυτοκινήτου. Το απότομο τράνταγμα που προκαλείται σε ανύποπτο χρόνο με την απότομη βίαιη κίνηση επιτάχυνσης – επιβράδυνσης που προκαλεί η σύγκρουση, προκαλεί τον τραυματισμό γνωστό και ως whiplash injury (δίκην μαστιγίου).

 

Η Ύπουλη Φύση του Τραυματισμού

Η θλάση αυχένα είναι ύπουλος τραυματισμός. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές την ώρα του τραυματισμού υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος με αποτέλεσμα ο τραυματίας να αμελήσει τη λήψη ιατρικής συμβουλής και θεραπείας και να υποστεί ως εκ τούτου δεινές συνέπειες αργότερα. Συνιστάται λοιπόν, ο τραυματίας, να λαμβάνει αμέσως ιατρική συμβουλή από ειδικό και όπου δίδονται σχετικές οδηγίες από τον ιατρό του να εφαρμόζει αμέσως σωστή και άμεση θεραπεία ως οι οδηγίες του ιατρού του (π.χ. ορθή τοποθέτηση κολάρου, ξεκούραση, ακινησία, χρήση αναλγητικών).

Η φύση του τραυματισμού είναι τέτοια όπου, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει στον τραυματία αστάθεια στην αυχενική μοίρα, ως μόνιμο κατάλοιπο. Συνεπακόλουθα συμπτώματα αυτής της αστάθειας μπορεί να είναι, ανάμεσα σ’ άλλα, κρίσεις αυχεναλγίας με συμπτώματα έντονης κεφαλαλγίας ή ημικρανίας, ζαλάδες, εύκολη κόπωση, ακόμη και μούδιασμα στις ωμοπλάτες.

 

Αγώγιμο Δικαίωμα για Αποζημίωση

Είναι θετικό ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε πρόσφατη απόφασή του αναγνώρισε τη σοβαρότητα τέτοιου τραυματισμού επιδικάζοντας στην ενάγουσα υπό μορφή αποζημίωσης το ποσό των €89.759,40. Κατ’ έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο (Νικολάτος, Δ.) σχολιάζοντας το ύψος των αποζημιώσεων σημείωσε ότι «ήταν μάλλον ψηλό για τις σωματικές βλάβες της εφεσείουσας αλλά όχι εκτός των ευλόγων πλαισίων άσκησης της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η εν λόγω απόφαση στην πολιτική έφεση Αρ. 412/2008 συνιστά αναχώρηση από τη μέχρι σήμερα νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως προς το ύψος της αποζημίωσης για τραυματισμό θλάσης αυχένα και συνοδούς τραυματισμούς.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω υπόθεση η ενάγουσα συνεπεία του δυστυχήματος και του τραυματισμού εις δίκην μαστιγίου υπέστη ευθειασμό της αυχενικής μοίρας ο οποίος οδήγησε τελικά σε σπονδυλόλυση του πέμπτου οσφυικού σπονδύλου καθώς και οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις στη γύρω περιοχή. Τα ανωτέρω αποτελούν μια θετική εξέλιξη την οποία και επικροτούμε ως επαγγελματίες του κλάδου. Σ’ ένα κράτος δικαίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιδικάζονται από τα Δικαστήρια ουσιαστικές αποζημιώσεις που να θεωρούνται αντικειμενικά ως δίκαιη ανταπόδοση στο θύμα/τραυματία και να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της βλάβης και της ταλαιπωρίας που υπόκειται και να αποτελούν πραγματική αποκατάσταση για το κακό που προκαλείται συνεπεία της αμέλειας κάποιου τρίτου.

 

Τι Μπορώ να Κάνω αν έχω Τραυματιστεί σε Τροχαίο Ατύχημα

Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τραυματισμούς από ατύχημα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε συνάντηση στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στη Λευκωσία και αναλαμβάνουμε υποθέσεις ενώπιον όλων των Επαρχιακών Δικαστηρίων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση. Αναλαμβάνουμε τις υποθέσεις των πελατών μας στη βάση συμφωνίας για αμοιβή επιτυχίας που σημαίνει ότι η αμοιβή μας δεν καταβάλλεται εκτός εάν πρώτα εξασφαλίσουμε την αποζημίωσή σας.