Greek (Greece)

 

Είναι γνωστό ότι οι υποθέσεις ιατρικής αμέλειας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποδειχθούν στο Δικαστήριο. Η γνώμη σας ως προς τις ενέργειες του ιατρού πιθανόν να είναι ακριβώς αντίθετη με τη μαρτυρία ενός ειδικού εμπειρογνώμονα που ενδεχομένως να ισχυριστεί ότι ο εναγόμενος ιατρός έπραξε ακριβώς αυτό που θα έπραττε ο κάθε ικανός ιατρός στη θέση του. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο υπήρξε θύμα ιατρικής αμέλειας δεν θα πρέπει να διεκδικήσετε τα δικαιώματα και τη δικαίωσή σας. Η μάχη σας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χωρίς έλεγχο και ανάληψη ευθύνης τα πράγματα ποτέ δεν θα διορθωθούν και η ποιότητα της ιατρικής φροντίδας ποτέ δεν θα βελτιωθεί. Είτε επιθυμείτε να ενάγετε το Γενικό Νοσοκομείο είτε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο ή κλινική, αυτό το άρθρο εξετάζει τις επιλογές σας.
 
Η ιατρική αμέλεια λαμβάνει πολλές μορφες και είδη. Μπορεί να πρόκειται για λανθασμένη διάγνωση ή έλλειψη διάγνωσης. Μπορεί να είναι ένα ιατρικό λάθος κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ή μπορεί να είναι η συνταγογράφηση λανθασμένων φαρμάκων. Μπορεί επίσης να είναι αποτυχία του ιατρού για επαρκή πληροφόρηση στον ασθενή ή αποτυχία να ενημερώσει ένα ασθενή για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη επέμβαση και άλλα πολλά. Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα ιατρικής αμέλειας, υπάρχουν πέντε σημαντικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας.
 
1. Εάν είστε ακόμη στο νοσοκομείο ή την κλινική, θέστε το θέμα που σας απασχολεί επιτακτικά στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Εάν είναι δυνατό προβείτε σε επίσημη γραπτή καταγγελία. Η διαδικασίας επίσημης καταγγελίας αποτελεί ένα χρήσιμο τρόπο για να λάβετε πληροφορίες για τη θεραπεία σας. Οποιεσδήποτε συζητήσεις με ιατρούς, νοσοκόμους και διοικητικό προσωπικό καλό θα είναι να γίνουν στην παρουσία τρίτων και να καταγράφονται. Εάν είναι δυνατό καλό είναι επίσης να ζητήσετε τις απαντήσεις που θα σας δώσουν οι υπεύθυνοι γραπτώς. 
 
2. Ζητήστε να σας παραδοθεί αντίγραφο του ιατρικού φακέλου σας. Αυτό αποτελεί δικαίωμα των ασθενών και θα βοηθήσει στη διαπίστωση του κατά πόσο σημαντικές πληροφορίες (π.χ. το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς) δεν λήφθηκαν δεόντως υπόψη από το ιατρικό προσωπικό όταν αποφασίζετο η θεραπεία του ασθενούς. 
 
3. Προσλάβετε ένα δικηγόρο που έχει εμπειρία σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να προωθήσετε ορθά την απαίτησή σας. Ένας δικηγόρος ιατρικής αμέλειας θα μπορέσει να ετοιμάσει την απαίτηση / αγωγή σας, που συνήθως στις περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας είναι ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα. Ένας δικηγόρος ιατρικής αμέλειας θα πρέπει επίσης να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς του κλάδου που θα μπορούν να γνωματεύσουν ως προς την πορεία της θεραπείας που ακολουθήθηκε.
 
4. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι υποθέσεις ιατρικές αμέλειας στην Κύπρο πλέον υπόκεινται σε παραγραφή και ότι θα πρέπει να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας σύντομα για να μην παραγραφούν. Συμβουλεύουμε όποιον προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση να συμβουλευτεί το συντομότερο δυνατό το δικηγόρο του προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν θα χαθεί η απαίτησή του λόγω παραγραφής.
 
5. Για να πετύχετε σε μια αγωγή για ιατρική αμέλεια στην Κύπρο θα πρέπει να αποδείξετε ότι ο ιατρός σας ήταν αμελής και ότι υπήρξε και αιτιώδης συνάφεια. Νομικά, με απλά λόγια, η ιατρική αμέλεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η παροχή ιατρικής φροντίδας η οποία είναι κατώτερη από αυτό που θα αναμένετο από τον μέσο ιατρό. Το να αποδείξετε αιτιώδη συνάφεια πάει να πει ότι θα πρέπει να αποδείξετε ότι τα προβλήματά σας προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κακής ή ανεπαρκούς ιατρικής φροντίδας. Στο στάδιο της αρχικής έρευνας και τεκμηρίωσης της αγωγής σας ο δικηγόρος σας, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει την υπόθεσή σας, θα πρέπει να εξασφαλίσει μια γνωμάτευση από ανεξάρτητο ιατρό εμπειρογνώμονα. Ο εμπειρογνώμονας θα βασίσει τη γνώμη του, ανάμεσα σ’ άλλα, στο ιατρικό αρχείο / φάκελλό σας και στη μαρτυρία σας αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσής σας.
 
Η πιο πάνω αξιολόγηση είναι κρίσιμης σημασίας. Δεν υπάρχει λόγος να προωθούνται αγωγές χωρίς την απαιτούμενη προεργασία διότι το αποτέλεσμα θα είναι απλά η ταλαιπωρία και η συσσώρευση κόστους για όλους τους εμπλεκομένους. 
 
Μετά την αξιολόγηση της υπόθεσής σας ο δικηγόρος σας θα μπορεί να σας δώσει τη γνώμη του ως προς το βάσιμο της υπόθεσής σας και τι θα μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση σε περίπτωση που επιτύχετε στην αγωγή σας.
 
Μια αγωγή για ιατρική αμέλεια είναι σίγουρα μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Εφαρμόζοντας όμως τα πιο πάνω, σίγουρα θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε την αποζημίωση που σας αξίζει. Η εφαρμογή των πιο πάνω μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι, σιγά σιγά, με την πάροδο του χρόνου, θα γίνουν οι θεσμικές αλλαγές στο ιατρικό σύστημα της Κύπρου έτσι ώστε το επίπεδο ιατρικής φροντίδας να ανεβεί και να αλλάξει προς το καλύτερο η αντιμετώπιση των ασθενών.