Greek (Greece)

Σε υπόθεση που χειρίστηκαν οι δικηγόροι του γραφείου μας το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επιδίκασε €17.500 πλέον νόμιμο τόκο, ως αποζημίωση για τους τραυματισμούς της πελάτισσάς μας η οποία κατά την επίσκεψή της σε γνωστή φρουταρία της Επαρχίας Λάρνακας γλίστρησε και έπεσε στο πάτωμα διότι υπήρχε σαπουνόνερο από σφουγγάρισμα χωρίς προειδοποιητική σήμανση

Με αφορμή την εν λόγω απόφαση, παραθέτουμε πιο κάτω κάποιες πληροφορίες ως προς την ευθύνη κατόχου ακίνητης ιδιοκτησίας έναντι των νόμιμων επισκεπτών του.

 

Πότε Ιδιοκτήτης Ακίνητης Ιδιοκτησίας στην Κύπρο Είναι Υπεύθυνος για Ατύχημα από Γλίστρημα ή Στραβοπάτημα;

Για να είναι κάποιος υπεύθυνος για τραυματισμούς που προκύπτουν ως αποτέλεσμα πτώσης από γλίστρημα ή στραβοπάτημα κάποιου καλεσμένου του στην περιουσία του, είτε πρόκειται για οικία είτε για εμπορικό υποστατικό, πρέπει να ισχύει κάτι από τα πιο κάτω:

1. Ο ιδιοκτήτης του υποστατικού ή κάποιο άτομο εργοδοτούμενο από τον ιδιοκτήτη προκάλεσε τον κίνδυνο (π.χ. σφουγγάρισμα χωρίς προειδοποιητικές πινακίδες).

2. Ο ιδιοκτήτης ή κάποιος υπάλληλος γνώριζε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο και δεν έκανε κάτι για να τον σταματήσει και / ή δεν έλαβε τα εύλογα προληπτικά μέτρα.

3. Ο ιδιοκτήτης ή κάποιος υπάλληλος, θα έπρεπε να γνωρίζει για τον ενδεχόμενο κίνδυνο επειδή θα αναμενόταν ότι κάποιο «λογικό» άτομο θα αντιλαμβανόταν και θα γνώριζε για τον κίνδυνο και θα είχε λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών του.

Αυτή η τρίτη περίπτωση είναι η πιο συχνή αλλά και η πιο δύσκολη ν’ αποδειχθεί στο Δικαστήριο λόγω της φράσης «θα έπρεπε να γνώριζε». Οι Δικαστές (και στο εξωτερικό οι ένορκοι) συχνά θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο ο ιδιοκτήτης του υποστατικού ήταν αρκετά προσεκτικός αξιολογώντας, με βάση τη νομολογία, κατά πόσο οι ενέργειες του προς τη διατήρηση του υποστατικού του ήταν εύλογες.

Στη νομική σκέψη και μεθοδολογία, ο καθορισμός του τι είναι εύλογο στην κάθε περίπτωση, επικεντρώνεται στο κατά πόσο ο ιδιοκτήτης της ακίνητης ιδιοκτησίας έλαβε όλα τα εύλογα μέτρα που θα αναμένονταν από το μέσο λογικό ιδιοκτήτη για να αποτρέψει ή να αποφύγει ένα προβλεπτό κίνδυνο. Για παράδειγμα:

1.  Υπήρχε ανεπαρκής φωτισμός που οδήγησε στο ατύχημα;

2.  Υπήρχαν εμπόδια σε κάποιο διάδρομο που δημιουργούσαν κίνδυνο;

3.  Θα μπορούσε η τοποθέτηση μίας προειδοποιητικής πινακίδας να περιορίσει τον κίνδυνο τραυματισμού;

4.  Υπήρχε εκτίμηση των ενδεχόμενων κινδύνων για τους επισκέπτες του υποστατικού και λήφθηκαν τα εύλογα προληπτικά μέτρα;

Εάν ο ιδιοκτήτης ακίνητης ιδιοκτησίας δεν έχει λάβει τα απαραίτητα εύλογα προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών του και ως αποτέλεσμα έχετε τραυματιστεί, τότε με βάση το Κυπριακό Δίκαιο μπορεί να δικαιούστε να λάβετε αποζημίωση για τους τραυματισμούς σας και ο ιδιοκτήτης να είναι υπόλογος σε ενδεχόμενη αγωγή λόγω γλιστρήματος ή στραβοπατήματος. Το Δικαστήριο, και το δίκαιο της αμέλειας, πάντα εστιάζει στη λογική του ότι θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και, εφόσον κάποιος κίνδυνος είναι εύλογα προβλεπτός, θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του. 

 

Εξασφαλίστε την Αποζημίωσή σας Σήμερα

Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για ατύχημα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε συνάντηση στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο.

Το γραφείο μας βρίσκεται στη Λευκωσία και αναλαμβάνουμε υποθέσεις σε όλες τις επαρχίες ενώπιον όλων των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Κύπρου, στη Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο.

Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση.