Greek (Greece)
Η κα Λίμπεκ, μια ηλικιωμένη κυρία που ήταν επιβάτης στο αυτοκίνητο του εγγονού της αγόρασε ένα καφέ από το drive-through ενός McDonald’s. To McDonald's τότε σέρβιρε τον καφέ του σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από τη θερμοκρασία που συνήθιζαν οι περισσότερες καφετέριες. Όταν λοιπόν άνοιξε το καπάκι του πλαστικού ποτηριού για να προσθέσει κρέμα και γάλα, χύθηκε ο καφές πάνω της.
 
Από τον καυτό καφέ προκλήθηκαν εγκαύματα τρίτου βαθμού στο σώμα της ηλικιωμένης κυρίας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για μια βδομάδα.
 
Χρειάστηκε να υποστεί διάφορες πλαστικές εγχειρήσεις στους μηρούς και στην βουβωνική χώρα αλλά, παρά ταύτα, υπέφερε από μόνιμες ουλές σε περισσότερο από το 16% του σώματός της.
 
Το McDonald’s είχε αγνοήσει πέραν των 700 όμοιων απαιτήσεων που προέκυψαν από καυτό καφέ, πολλές από τις οποίες αφορούσαν μικρά παιδιά. Η εταιρεία ακόμη είχε αγνοήσει το κάλεσμα ενός μη-κερδοσκοπικού ινστιτούτου που ζητούσε να εφαρμοστούν από την εταιρεία πρακτικές έτσι ώστε η θερμοκρασία του καφέ να ήταν πιο χαμηλή.
 
Η McDonald’s αρνήθηκε να καταβάλει τα αρχικά έξοδα νοσηλείας της κας Λίμπεκ, τα οποία ανέρχονταν σε $11,000. Αντ’ αυτού της προσέφερε το ποσό των $800 ως αποζημίωση.
 
Όταν πλέον τα ιατρικά της έξοδα αυξήθηκαν στις $20,000, τελικά αποτάθηκε σε ένα δικηγόρο προσωπικών ατυχημάτων.
 
Αρχικά έγινε μια προσπάθεια για εξώδικη διευθέτηση της υπόθεσης όπου προτάθηκε το ποσό των $225,000. Η εταιρεία αρνήθηκε να το πληρώσει και η υπόθεση ήχθη ενώπιον του Δικαστηρίου.  
 
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εκπρόσωποι της McDonald's αρνήθηκαν την ύπαρξη άλλων απαιτήσεων εναντίον της εταιρείας.  Παρόλα αυτά οι ένορκοι επιδίκασαν στην κα Λίμπεκ $200,000 ως αποζημίωση για τους τραυματισμούς της.
 
Επειδή θεωρήθηκε ότι η κα Λίμπεκ ήταν συνυπεύθυνη εφόσον από μόνη της έχυσε τον καφέ πάνω της, το ποσό μειώθηκε στις $160,000 για συντρέχουσα αμέλεια.
 
-----------------------------------------------------------
Σχετικά Άρθρα:
 

Αποζημίωση για Τροχαίο στην Κύπρο

Το ποσά επιδικάζει το Δικαστήριο στην Κύπρο για δισκοκήλη;

Τραυματισμοί σε ατυχήματα με πεζούς

Δικαστική Αποζημίωση για Θλάση Αυχένα

-----------------------------------------------------------
 
Το σώμα των ενόρκων επίσης επιδίκασε επίσης το ποσό των $2.7 εκατομμυρίων ως τιμωρητικές αποζημιώσεις υπέρ της κας Λίμπεκ.  Το ποσό αυτό υπολογίστηκε με βάση τις πωλήσεις του καφέ των McDonald’s για 2 ημέρες. Κατά την τότε περίοδο η εταιρεία πωλούσε καφέ αξίας $1.3 εκατομμυρίων την ημέρα.
 
Αν και τα ετήσια κέρδη της McDonald’s ξεπερνούσαν το ένα δις δολαρίων Αμερικής, ο Δικαστής μείωσε το ποσό από $2.7 εκατομμύρια σε $480,000.
 
Τελικά, υπό τις απειλές της McDonald’s για χρονοβόρες και πολυδάπανες εφέσεις εναντίον της απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου, η κα Λίμπεκ συμβίβασε την υπόθεση για ένα ποσό που ποτέ δεν θα μάθουμε εφόσον υπήρχε όρος περί εμπιστευτικότητας του εξώδικου συμβιβασμού.
 
Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε το ποσά που επιδικάζει το Κυπριακό Δικαστήριο για υποθέσεις που αφορούν εγκαύματα και θα προσπαθήσουμε να υπολογίσουμε πόσα θα επιδίκαζε το Κυπριακό Δικαστήριο στην κα Λίμπεκ.