Greek (Greece)

 

Τα γνωστά σε όλους μας φουσκωτά είναι διάσημα και υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους παιχνιδότοπους. Αν και είναι βεβαίως απολαυστικά για τα παιδιά, τα φουσκωτά οδηγούν σε σοβαρότατους τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα κατάγματα και διασείσεις. Είναι φοβερό ότι, στην Αμερική, ο αριθμός των τραυματισμών που προκαλούνται μόνο από φουσκωτά, σύμφωνα με στατιστικές που τηρούνται από τμήματα πρώτων βοηθειών ισούται με περίπου ένα παιδί κάθε 45 λεπτά. Αυτές οι στατιστικές δεν είναι άσχετες και για την Κύπρο.
 
 
Πρακτικοί τρόποι για να αποφύγετε τους τραυματισμούς:
 
• Περιορίστε τη χρήση φουσκωτών σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών.
 
• Επιτρέψτε τη χρήση του φουσκωτού μόνο όταν υπάρχει ένας εκπαιδευμένος ενήλικας παρόν.
 
• Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να περιορίσετε τη χρήση του φουσκωτού σε ένα παιδί κάθε φορά.
 
• Εάν χρησιμοποιούν το φουσκωτό περισσότερα από ένα παιδιά ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά είναι περίπου της ίδιας ηλικίας και μεγέθους (ύψους και βάρους).
 
Κατάλληλη Χρήση
 
• Βγάλτε τα παπούτσια των παιδιών σας. Θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν γυαλιά μυωπίας και τυχόν κοσμήματα και /ή αντικείμενα από τις τσέπες τους πριν να χρησιμοποιήσουν το φουσκωτό.
 
• Απαγορέψτε το «σκληρό» παιχνίδι όπως τούμπες, μάχες κ.λ.π. 
 
• Αν το φουσκωτό ξεφουσκώσει έστω και λίγο, σταματήστε το παιχνίδι και εξετάστε το προσεκτικά.
 
Στην Κύπρο υπάρχει Νομοθεσία και Νομολογία που προνοεί για τη διασφάλιση της ασφάλειας, υγείας και ευημερίας των προσώπων σε χώρους αναψυχής και δίδει δικαίωμα στο θύμα για αποζημίωση. Παρά ταύτα, οι στατιστικές είναι αμείλικτες και οι παιχνιδότοποι πάρα πολλοί. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφάλεια των παιδιών τους αφού, ως το γνωστό ρητό, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.