English (United Kingdom)

 

Ενώ στην Κύπρο οι υποθέσεις ιατρικής αμέλειας είναι περιορισμένες, εν μέρει διότι η εξεύρεση εμπειρογνώμονα για το δικαστήριο είναι δύσκολη και κατά μείζονα λόγο διότι οι Κύπριοι ασθενείς δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, στην Αγγλία φαίνεται ότι οι ασθενείς έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο!


Η Τζένη Σίμπσον από το Νόριτς, πλήρωσε £1 για το «δικαίωμα» να αναλάβει και να προωθήσει την αγωγή για αποζημίωση του ασθενούς σε νοσοκομείο Άλαν Κάτσπολ, ο οποίος μολύνθηκε με το μικρόβιο MRSA κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης το 2005.Τα περιστατικά που οδήγησαν στην εν λόγω αγωγή είναι τα ακόλουθα:Το 2005 ο κ. Άλαν Κάτσπολ υποβλήθηκε σε θεραπεία ως εσωτερικός ασθενής στο νοσοκομείο του Νόρφολκ και Νόριτς. Ως αποτέλεσμα της θεραπείας, ανέπτυξε λοίμωξη η οποία προκλήθηκε από χρυσίζον σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA).  Ισχυρίζεται ότι η λοίμωξή του είναι αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας, και συγκεκριμένα της αποτυχίας του νοσοκομείου για επαρκείς ελέγχους και απολύμανση.Τον Ιανουάριο του 2009 ο κ. Κάτσπολ καταχώρισε αγωγή εναντίον του νοσοκομείου όπου και αξιώνει αποζημίωση για τον πόνο και ταλαιπωρία που υπέστη συνεπεία της λοίμωξης.Η κα Τζένιφερ Σίμπσον είναι η χήρα του κ. Τζόν Σίμπσον, ο οποίος επίσης προσβλήθηκε με MRSA στο ίδιο νοσοκομείο, λίγο καιρό πριν τον κ. Κάτσπολ. Ο κος Σίμπσον αργότερα δυστυχώς απεβίωσε λόγω καρκίνου. Ο καρκίνος όμως δεν σχετιζόταν με τη λοίμωξη από MRSA. Παρόλα αυτά, η θέση της κας Σίμπσον ήταν ότι ο κος Σίμπσον λόγω του MRSA ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες της ζωής του και αυτό οφειλόταν στο MRSA, και κατ’ επέκταση στην αμέλεια του νοσοκομείου. Ως εκ τούτου, ως εκτελέστρια της διαθήκης του, καταχώρισε αγωγή εναντίον του νοσοκομείου όπου διεκδίκησε χρηματική αποζημίωση λόγω ιατρικής αμέλειας, συγκεκριμένα διότι το νοσοκομείο δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τη μόλυνση του αποβιώσαντος συζύγου της. Το νοσοκομείο, βεβαίως χωρίς παραδοχή ευθύνης, συμβίβασε την υπόθεση και κατέβαλε χρηματική αποζημίωση στη χήρα.Η χήρα Σίμπσον όμως επιμένει ότι το νοσοκομείο απέτυχε και αποτυγχάνει να εφαρμόσει του ορθούς ελέγχους και πρακτικές που απαιτούνται και επιθυμεί να προχωρήσει εναντίον του νοσοκομείου δικαστικώς για να εξαναγκάσει το νοσοκομείο να διορθώσει τις πρακτικές του.Ως εκ τούτου, όταν έμαθε για την αγωγή του κ. Κάτσπολ, επικοινώνησε μαζί του και την 26 Μαίου 2009 συμφώνησαν και υπέγραψαν μεταξύ τους μια πράξη εκχώρησης δυνάμει της οποίας ο κ. Κάτσπολ εκχώρησε την απαίτηση του εναντίον του νοσοκομείου στην χήρα Σίμπσον. Το συμφωνηθέν αντάλλαγμα: 1 στερλίνα! Έκτοτε η κα Σίμπσον προωθεί τη δικαστική διαδικασία εναντίον του νοσοκομείου στ’ όνομά της και για δικό της όφελος και η αγωγή έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσό που διεκδικεί από το νοσοκομείο.Ο δικηγόρος της κας Σίμπσον, σχολιάζοντας την υπόθεση, ανέφερε ότι το κίνητρό της δεν είναι οικονομικό αλλά ενδιαφέρεται να εξαναγκάσει τα νοσοκομείου να εφαρμόζουν ορθά τις δέουσες διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων. Η ίδια θεωρεί, ορθά πιστεύουμε, ότι θα πρέπει οι διοικήσεις των νοσοκομείων να ασχοληθούν περισσότερο με την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη MRSA.

 

Πως σχετίζονται αυτά τα θέματα με την Κύπρο;

Ότι στην Κύπρο υπάρχει MRSA στα νοσοκομεία είναι γεγονός. Πέραν τούτου όμως, εγείρονται με αυτή την υπόθεση 2 πολύ σημαντικά νομικά ερωτήματα, με πιθανές προεκτάσεις και για το Κυπριακό Δίκαιο αφού τα δικαστήρια μας συχνά εφαρμόζουν Αγγλικές αποφάσεις. Το πρώτο είναι κατά πόσο επιτρέπεται σε κάποιο να εκχωρήσει σε τρίτο άτομο το αγώγιμο δικαίωμα του για διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης σε περίπτωση αγωγής για ιατρική αμέλεια. Το δεύτερο, εάν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι καταφατική, σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται τέτοια εκχώρηση.Μέχρι στιγμής, τόσο το Πρωτόδικο Δικαστήριο όσο και το πρωτοβάθμιο εφετείο (Court of Appeal) έχουν απαντήσει αρνητικά στα αιτήματα της κας Κατσπολ. Θα αναμένουμε την τελική απόφαση αν και όταν η υπόθεση οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.