English (United Kingdom)

 

Η πλειονότητα των υποθέσεων που καταχωρίζονται στα Κυπριακά Δικαστήρια για αποζημιώσεις για προσωπικά ατυχήματα έχουν να κάνουν με αμέλεια. Τι σημαίνει λοιπόν στη νομική γλώσσα ο όρος αμέλεια;

Ο όρος αμέλεια αφορά το πόσο προσεκτικός ή επιμελής ήταν κάποιος αναφορικά με κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό που έλαβε χώρα, σε σχέση με το πόσο προσεκτικός ή επιμελής θα έπρεπε να ήταν, σύμφωνα με το νόμο. Για να πετύχετε σε μια αγωγή για προσωπικό ατύχημα που να στηρίζεται στο αστικό αδίκημα της αμέλειας θα πρέπει να αποδείξετε στο δικαστήριο ότι το υπεύθυνο άτομο είχε καθήκον να προβεί σε κάποιες ενέργειες για να προστατέψει τρίτους από κάποιο εύλογα προβλεπτό κίνδυνο. Θα πρέπει επίσης να καταδείξετε ότι ο εναγόμενος (αυτός που ισχυρίζεστε ότι φταίει για το ατύχημα) παρέβηκε αυτό το καθήκον του με τις πράξεις ή την απραξία του και ως αποτέλεσμα εσείς υπεστήκατε βλάβη.

Για να βρεθεί αμελής ο εναγόμενος από το Δικαστήριο, οι πράξεις του θα πρέπει να μην συνάδουν με τις πράξεις που θα αναμένονταν από τον «μέσο συνετό άνθρωπο». Το Δικαστήριο θα πρέπει να αναλογιστεί τι θα αναμενόταν στη συγκεκριμένη περίπτωση από το μέσο συνετό άνθρωπο να πράξει και, ακολούθως, κατά πόσο η συμπεριφορά του εναγομένου ήταν ακριβώς αυτό ή όχι. Από τα παιδιά μπορεί να αναμένεται ένα χαμηλότερο επίπεδο επιμέλειας από αυτό που αναμένεται από τους ενήλικες.

Αναφορικά με τη συμπεριφορά επαγγελματιών κατά την παροχή της υπηρεσίας τους αναμένεται ένα υψηλότερο επίπεδο επιμέλειας. Σύμφωνα με το Κυπριακό δίκαιο ένας επαγγελματίας σε αγωγή για επαγγελματική ή ιατρική αμέλεια, αναμένεται να επιδείξει το επίπεδο επιμέλειας που θα αναμενόταν από ένα επαγγελματία του κλάδου του κατάλληλα καταρτισμένο για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Εάν έχετε υποστεί κάποια βλάβη ως αποτέλεσμα της αμέλειας κάποιου τρίτου επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα. Εάν οι ισχυρισμοί σας ευσταθούν, μπορεί να δικαιούστε να λάβετε δικαστική αποζημίωση για τα έξοδα και την ταλαιπωρία που υπεστήκατε συνεπεία της αμέλειας ή της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς τρίτων.