English (United Kingdom)

 

Η θλάση αυχένα αποτελεί τη συχνότερη αιτία διεκδίκησης χρηματικής αποζημίωσης από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ως δικηγόροι προσωπικών ατυχημάτων η αξίωση αποζημίωσης για κάκωση του αυχένα μετά από τροχαίο, σίγουρα είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε καθημερινά.

Ποιες είναι όμως οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που έχετε τραυματιστεί στον αυχένα και θέλετε να διεκδικήσετε αποζημίωση;

Η φύση του τραυματισμού: τι είναι η θλάση αυχένα;

Ο τραυματισμός δήκην μαστιγίου (whiplash injury), γνωστός και ως τραυματισμός επιτάχυνσης – επιβράδυνσης συμβαίνει όταν ο αυχένας τραυματιστεί από μια απότομη κίνηση επιτάχυνσης και ακολούθως επιβράδυνσης όπως αυτή που κάνει ένα μαστίγιο. 

Συμπτώματα της θλάσης μεταξύ άλλων είναι τα ακόλουθα (μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό)

  •  Συνεχής πόνος στην περιοχή του αυχένα
  •  Πόνος στην περιοχή του αυχένα σε συγκεκριμένη κίνηση ή στάση.
  •  Απώλεια φυσιολογικής κίνησης, πόνος κατά την κίνηση του αυχένα
  •  Μυϊκός σπασμός
  •  Δυσκαμψία του αυχένα
  •  Πονοκέφαλος

Όταν η πρόσκρουση είναι πιο δυνατή προκαλώντας σοβαρότερο τραυματισμό, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα (μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό)

      •  Αίσθημα ζαλάδας και / ή αστάθειας / ιλίγγου
      •  Ναυτία
      •  Αίσθημα αδυναμίας κατά τη χρήση των χεριών, πτώση αντικειμένων.
      •  Πόνο στους ώμους και στην πλάτη
      •  Παραισθησία στα δάκτυλα των χεριών

Σημειώνεται ότι κάποια από τα συμπτώματα, ειδικότερα ο πόνος, η δυσκαμψία και ο αυχενογενής πονοκέφαλος μπορεί να εμμένουν για μήνες ή και χρόνια μετά το τροχαίο ατύχημά σας.

Τι προκαλεί τη θλάση αυχένα

Η πιο συχνή αιτία πρόκλησης του τραυματισμού είναι τα τροχαία ατυχήματα και ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα στα οποία κτυπάει από πίσω ένα αυτοκίνητο κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Αυτός ο τύπος σύγκρουσης μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στις δομές της αυχενικής μοίρας όσο και στην θωρακική και οσφυϊκή μοίρα. Επειδή ο περισσότερος κόσμος φοράει πλέον τη ζώνη ασφαλείας η περισσότερη κίνηση μετά την πρόσκρουση γίνεται στο σημείο του αυχένα και ως εκ τούτου η συχνότητα των τραυματισμών αυτών. 

Σίγουρα όμως μια θλάση στον αυχένα μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια όπως ένα τραυματισμό κατά τη διάρκεια άθλησης ή από μια πτώση

 
Περισσότερες Πληροφορίες (βίντεο)
 
----------------------------------------------------------------
 
Τι αποζημίωση δικαιούμαι; Δικαιώματα του πολίτη
Το δίκαιο αποζημίωσης στην Κύπρο
Παράπονα ασθενών λίστες αναμονής και ιατρική αμέλεια στην Κύπρο
 
----------------------------------------------------------------

Πρόληψη

Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κάποιος πότε θα εμπλακεί σε ατύχημα και αυτό καθιστά την πρόληψη δύσκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, είναι καλό να βεβαιωθείτε ότι όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας τα μαξιλαράκια στο προσκεφάλι (headrest) σας είναι σωστά ρυθμισμένα και τοποθετημένα στο κατάλληλο ύψος. 

Αυτό μπορεί να σταματήσει τη βίαιη κίνηση του κεφαλιού προς τα πίσω στην περίπτωση που έχετε την ατυχία να εμπλακείτε σε ατύχημα. Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση πλάγιας απότομης κίνησης όταν το αυτοκίνητο κτυπηθεί στο πλάι ο τραυματισμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος. 

Αιτιώδης συνάφεια

Σε όλες τις περιπτώσεις δικαστικής διεκδίκησης, είναι απαραίτητο να τεκμηριώσετε τη σύνδεση του τραυματισμού σας με όλες σας τις απώλειες. Νοείται βεβαίως ότι θα πρέπει επίσης να υπάρχει αιτιώδης σύνδεση του τροχαίου ατυχήματος με τον τραυματισμό. Για παράδειγμα, αν πατήσει κάποιος το πόδι σας, δεν θα υπάρχει αιτιώδεις συνάφεια με αυτό το ατύχημα και ένα τραυματισμό στο κεφάλι.

Για να καταρτιστεί η υπόθεσή σας ορθά, με τον τρόπο που απαιτεί το νομικό μας σύστημα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε εκ μέρους σας μια εξειδικευμένη ιατρονομική έκθεση από κατάλληλο ειδικό ιατρό με εμπειρία στις δικαστικές υποθέσεις. Ο ιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να ενεργεί ως ανεξάρτητος πραγματογνώμονας  που θα προσφέρει διάγνωση και πρόγνωση και θα μπορέσει αν εκφράσει την επαγγελματική του άποψη για τις συνέπειες του δυστυχήματος στην υγεία σας και τις επακόλουθες ζημιές σας.

Τι είναι διάγνωση;

Είναι ιατρικός όρος και αναφέρεται στον προσδιορισμό ή εντοπισμό μιας ασθένειας ή πάθησης ή τραυματισμού με βάση ορισμένες ενδείξεις ή συμπτώματα που εξετάζονται ιατρικά. Ουσιαστικά η πρόγνωση είναι η συναγωγή ιατρικού συμπεράσματος που στηρίζεται σε ορισμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις. Μετά τις απαραίτητες συναντήσεις με τον ιατρό σας και κατόπιν συζήτησης μαζί του θα μπορέσει να καθοριστεί ιατρικά κατά πόσο έχετε υποστεί θλάση και / ή άλλους τραυματισμούς.

Τι είναι πρόγνωση;

Είναι η γνώμη, η ακόμη καλύτερα, η πρόβλεψη του ιατρού σας για την εξέλιξη και την κατάσταση της υγείας σας με βάση την πείρα του και τα διαθέσιμα ιατρικά επιστημονικά στοιχεία.

Κατά την εξέτασή σας μπορεί να υποφέρετε από διάφορα συμπτώματα τα οποία ούτε εσείς ούτε ο δικηγόρος σας γνωρίζει πόσο καιρό θα εμμένουν. Με την ιατρονομική του έκθεση ο πραγματογνώμονας ιατρός θα εξετάσει διάφορα ζητήματα όπως την πρόοδο της κατάστασης της υγείας σας μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης, κατά πόσο είχατε κάποια σχετική προϋπάρχουσα κατάσταση πριν το ατύχημα κ.λπ. Με βάση τις πληροφορίες, τα γεγονότα και την επιστημονική του κατάρτιση και πείρα θα πρέπει να παραθέσει τη γνώμη του για τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των τραυματισμών σας ως επίσης και για τις αλλαγές που επέφεραν στη ζωή σας.

Η περίοδος για την οποία υποφέρατε είναι ουσιαστικής σημασίας για την απαίτησή σας για θλάση αυχένα. Ο λόγος είναι ότι η απαίτησή σας βασίζεται κυρίως στους τραυματισμούς που υπεστήκατε και, κατά μείζονα λόγο στη σοβαρότητα και διάρκειά τους. Για παράδειγμα, εάν τα συμπτώματά σας υποχώρησαν 2 μήνες μετά το ατύχημα η απαίτησή σας θα είναι πολύ μικρότερη από κάποιο άτομο που χρειάστηκε 9 μήνες για την ανάρρωσή του.

Η ιατρονομική έκθεση

Για να πετύχει η απαίτησή σας πρέπει οι τραυματισμοί σας να έχουν προκληθεί ή η κατάσταση της υγείας σας να έχει επιδεινωθεί από το ατύχημα. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε μούδιασμα στα χέρια ο ιατρός θα μπορέσει με την έκθεσή του να πει κατά πόσο αυτό προκαλείτε από κάποιο αντικειμενικό εύρημα ή όχι. Εάν πάλι απωλέσατε για παράδειγμα 14 εβδομάδες από την εργασία σας λόγω του ατυχήματός σας θα πρέπει να εκφράσει την άποψή του κατά πόσο αυτός ο χρόνος ήταν εύλογος έτσι ώστε να μπορέσετε να διεκδικήσετε ανάλογη απώλεια εισοδήματος.

Έχετε Τραυματιστεί σε Τροχαίο;

Δικηγόροι Προσωπικών Ατυχημάτων στην Κύπρο

Εργαζόμαστε με πελάτες που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό λόγω της αμέλειας τρίτων με σκοπό να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα τους και να διεκδικήσουμε εκ μέρους τους τη δίκαιη αποζημίωση που τους αξίζει.

Για να εγγυηθούμε ότι θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες μας και ότι η εξυπηρέτησή μας είναι προσωπική και στα μέτρα τους έχουμε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον πελάτη μας έτσι ώστε να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη.

Επικοινωνήστε Μαζί μας Σήμερα για τη Διεκδίκηση της Αποζημίωσής σας

Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για προσωπικά ατυχήματα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε συνάντηση στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο.

Το γραφείο μας βρίσκεται στη Λευκωσία και αναλαμβάνουμε υποθέσεις σε όλες τις επαρχίες ενώπιον όλων των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Κύπρου.

Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση.

Περισσότερες Πληροφορίες στο Blog μας

Επισκεφθείτε το Κυπριακό blog αποζημιώσεων και προσωπικών ατυχημάτων για να μάθετε περισσότερα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από ατύχημα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τους τομείς εξειδίκευσης του γραφείου μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα

Σε αγωγή για τροχαίο πάντα φταίει ο πίσω οδηγός; Μαθήματα για τους πελάτες μας

Δικαστική Αποζημίωση για Θλάση Αυχένα