English (United Kingdom)

 

Εκ πρώτης όψεως ο καθορισμός ευθύνης ένα δυστύχημα φαίνεται να είναι εύκολο πράγμα. Κάποιοι πιστεύουν ότι εύκολα μπορούν να κρίνουν αμέσως την ευθύνη μόλις δουν την τελική θέση των αυτοκινήτων. Όμως, όσο εύκολο και αν ακούεται, ο καθορισμός ευθύνης σε ένα τροχαίο ατύχημα, και, ακόμα περισσότερο, ο επιμερισμός ευθύνης σε ποσοστά μπορεί  να είναι μια δύσκολη διαδικασία.
 
Στις ημέρες μας δε συμβαίνει συχνά πλέον ένας οδηγός να ευθύνεται και να παραδεχθεί αβίαστα τα λάθη του. Οι ευθύνες και υποχρεώσεις που προκύπτουν από ένα τροχαίο ατύχημα πολλές φορές είναι τεράστιες και ως εκ τούτου δεν είναι άξιο απορίας να παρατηρείται το φαινόμενο ο ένας οδηγός  να ρίχνει την ευθύνη στον άλλο. Ο υπαίτιος οδηγός ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη που να καταλήγει είτε σε πρόστιμο είτε κάποτε σε στέρηση της άδειας, ακόμα και σε φυλάκιση. Επιπρόσθετα υπάρχει και το θέμα της αστικής ευθύνης όπου ο υπαίτιος οδηγός είναι υπόλογος για τη χρηματική αποζημίωση του θύματος. Έτσι, ο καθορισμός ευθύνης καθίσταται πλέον ένα έργο όχι τόσο εύκολο όσο αρχικά ακούεται. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι για τον καθορισμό της ευθύνης τους οποίους, εάν εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.
 
Αρχικά, θα πρέπει να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι. Το άγχος και ο θυμός μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσουν.  Προσπαθήστε να εξετάσετε το ατύχημα σφαιρικά και να διαπιστώσετε κατά πόσο υπήρξε κάποια τροχαία παράβαση. Υπερέβη κάποιος  το όριο ταχύτητας; Πέρασε κάποιο αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα; Ίσως κάποιος να πέρασε με κόκκινο. Εάν υπήρξε παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας τότε βεβαίως αυτή είναι μια πολύ δυνατή ένδειξη ως προς την ευθύνη. 
 
Περαιτέρω, ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθείτε είναι να εντοπίσετε ένα αυτόπτη μάρτυρα. Είναι φυσικά καλύτερα αυτός ο μάρτυρας να είναι κάποιο ανεξάρτητο πρόσωπο που δεν σχετίζεται μαζί σας και είχε την ευκαιρία να δει το δυστύχημα. Επειδή, κλασσικά, σε δίκες τροχαίων ατυχημάτων οι περισσότεροι οδηγοί δεν παραδέχονται την ευθύνη τους και επιρρίπτουν την ευθύνη στον άλλο εμπλεκόμενο οδηγό, μια ανεξάρτητη μαρτυρία μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης προς το μέρος σας.
 
Τέλος, το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε, ειδικά σε σοβαρά δυστυχήματα, είναι να καλέσετε αμέσως την αστυνομία και να τους πείτε τι έγινε. Ο κλάδος της τροχαίας διαθέτει έμπειρους ερευνητές τροχαίων ατυχημάτων που μπορούν να προβούν στις απαραίτητες μετρήσεις οι οποίες πιθανόν να είναι αρκετές για την τεκμηρίωση της ευθύνης πρόκλησης του δυστυχήματος στο Δικαστήριο.
 
Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τροχαίο ατύχημα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, το ποσό που θα πρέπει να αναμένετε ως αποζημίωση και τις πιθανότητες επιτυχίας σας.