English (United Kingdom)

 Σειρά «από τον κώδικα» Άρθρο #2 

Το δεύτερο από τη σειρά από άρθρα για την οδική ασφάλεια με τίτλο «Από τον Κώδικα». Οι πληροφορίες προέρχονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που υπάρχει και πρέπει να εφαρμόζεται στην Κύπρο.
 
Η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας περιορίζει τα τροχαία ατυχήματα και πολλές φορές σώζει ζωές. 
 
 
 
Οδήγηση επί Αυτοκινητόδρομου
 
Η οδήγηση επί αυτοκινητόδρομου ή δρόμου ταχείας κυκλοφορίας υπόκειται στις ακόλουθες διατάξεις:
     
Όπου το οδόστρωμα έχει μόνο δύο λωρίδες κυκλοφορίας –
 
i. Τα μηχανοκίνητα οχήματα κινούνται στην αριστερή λωρίδα.
 
ii. Επιτρέπεται η χρήση της δεξιάς λωρίδας για κανονική οδήγηση ή για προσπέρασμα, όταν για οποιοδήποτε λόγω η αριστερή λωρίδα δεν είναι ελεύθερη και για τόσο χρόνο και απόσταση όσο χρειάζεται για επάνοδο στην αριστερή λωρίδα ή για παραχώρηση προτεραιότητας σε μηχανοκίνητο όχημα που εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. 
 
Νοείται ότι πριν την αλλαγή από την αριστερή στη δεξιά λωρίδα πρέπει να δοθούν όλα τα αναγκαία προειδοποιητικά σήματα και να ληφθούν όλα τα υπό τις περιστάσεις αναγκαία μέτρα για ασφαλή αλλαγή λωρίδας.
 
iii. Δεν επιτρέπεται η χρήση της αριστερής λωρίδας για σκοπούς προσπεράσματος μηχανοκίνητου οχήματος το οποίο ταξιδεύει στη δεξιά λωρίδα.
 
iv. Στην περίπτωση συμφόρησης όπου η τροχαία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα από την τροχαία στην αριστερή λωρίδα ή στην περίπτωση που μεμονωμένο όχημα καταλαμβάνει τη δεξιά λωρίδα, μπορούν τα οχήματα στην αριστερή λωρίδα να προσπεράσουν συνεχίζοντας την πορεία τους. Η αλλαγή από τη δεξιά στην αριστερή λωρίδα για προσπέρασμα, απαγορεύεται.
 
Όπου το οδόστρωμα έχει τρεις ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας 
 
i. Τα μηχανοκίνητα οχήματα κινούνται στην αριστερή λωρίδα.
 
ii. Επιτρέπεται η χρήση της μεσαίας ή των εξωτερικών λωρίδων για κανονική οδήγηση ή για προσπέρασμα όταν για οποιοδήποτε λόγο η αριστερή ή οι αριστερότερες λωρίδες είναι κατειλημμένες, και για τόσο χρόνο και απόσταση χρειάζεται για επάνοδο στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας ή για παραχώρηση προτεραιότητας σε όχημα που εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
 
Νοείται ότι πριν την αλλαγή σε δεξιότερη λωρίδα πρέπει να δοθούν όλα τα αναγκαία προειδοποιητικά σήματα και να ληφθούν όλα τα, υπό τις περιστάσεις, αναγκαία μέτρα για ασφαλή αλλαγή λωρίδας.
 
iii. Δεν επιτρέπεται το προσπέρασμα οχημάτων από αριστερά εκτός στην περίπτωση συμφόρησης όπου η τροχαία στη μεσαία ή στις δεξιότερες λωρίδες κυκλοφορίας κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα από την τροχαία στις αριστερότερες λωρίδες, οπότε μπορούν τα οχήματα στις αριστερότερες λωρίδες να προσπεράσουν από αριστερά συνεχίζοντας την πορεία τους. 
 
iv. Απαγορεύεται η χρήση της δεξιάς λωρίδας από:
  • οχήματα που σύρουν ρυμουλκούμενα.
  • μηχανοκίνητα οχήματα βαρέως τύπου με μικτό βάρος    μεγαλύτερο από 7,5 τόνους.
  • λεωφορεία με μικτό βάρος μεγαλύτερο από 7,5 τόνους.
 
Αποζημίωση για Τροχαίο Ατύχημα; 
 
Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τροχαίο ατύχημα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε συνάντηση στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο. 
 
Το γραφείο μας βρίσκεται στη Λευκωσία και αναλαμβάνουμε υποθέσεις σε όλες τις επαρχίες ενώπιον όλων των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Κύπρου.
 
Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση.
 
Περισσότερες Πληροφορίες στο Blog μας
Επισκεφθείτε το blog μας για να μάθετε περισσότερα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τροχαίο ατύχημα.
 
Μάθετε περισσότερα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από ατυχήματα στην Κύπρο στο κανάλι μας στο YOUTUBE