logo

English (United Kingdom)Greek

Δικαστική Αποζημίωση για Θλάση Αυχένα

alt
Η θλάση αυχένα είναι ο πιο συχνός τραυματισμός για τον οποίο αξιώνεται δικαστικώς αποζημίωση. Η φύση του τραυματισμού αυτού, είναι ύπουλη και δυνατό να έχει φοβερές συνέπειες στην υγεία του τραυματισθέντα. Είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι το Ανώτατο Δικαστήριό με πρόσφατη απόφασή του, επιτέλους αναγνώρισε ότι σε σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει ν’ αποδίδεται η δέουσα αποζημίωση στα θύματα. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε αυτές τις εξελίξεις και να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας. Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε το blog μας και να μάθετε περισσότερα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για προσωπικά ατυχήματα.
 
Πως Προκαλείται η Θλάση Αυχένα
Η θλάση αυχένα συχνά προκαλείται από τροχαία ατυχήματα και κατά κανόνα όταν ένα αυτοκίνητο χτυπήσει στο πίσω μέρος του μπροστινού του αυτοκινήτου. Το απότομο τράνταγμα που προκαλείται σε ανύποπτο χρόνο με την απότομη βίαιη κίνηση επιτάχυνσης – επιβράδυνσης που προκαλεί η σύγκρουση, προκαλεί τον τραυματισμό γνωστό και ως whiplash injury (δίκην μαστιγίου). Απαντάται επίσης σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και η καλαθόσφαιρα όπου μία απότομη σύγκρουση δύο παικτών μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους τραυματισμό.
 
Η Ύπουλη Φύση του Τραυματισμού
Η θλάση αυχένα είναι ύπουλος τραυματισμός. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές την ώρα του τραυματισμού υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος με αποτέλεσμα ο τραυματίας να αμελήσει τη λήψη ιατρικής συμβουλής και θεραπείας και να υποστεί ως εκ τούτου δεινές συνέπειες αργότερα. Συνιστάται λοιπόν, ο τραυματίας, έστω και προληπτικά, να λαμβάνει αμέσως ιατρική συμβουλή από ειδικό και να εφαρμόζει αμέσως σωστή και άμεση θεραπεία ως οι οδηγίες του ιατρού του (π.χ. ορθή τοποθέτηση κολάρου, ξεκούραση, ακινησία, χρήση αναλγητικών).
 
Η φύση του τραυματισμού είναι τέτοια όπου, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει στον τραυματία αστάθεια στην αυχενική μοίρα, ως μόνιμο κατάλοιπο. Συνεπακόλουθα συμπτώματα αυτής της αστάθειας μπορεί να είναι, ανάμεσα σ’ άλλα, κρίσεις αυχεναλγίας με συμπτώματα έντονης κεφαλαλγίας ή ημικρανίας, ζαλάδες, εύκολη κόπωση, ακόμη και μούδιασμα στις ωμοπλάτες.
 
Αγώγιμο Δικαίωμα για Αποζημίωση
Είναι θετικό ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε πρόσφατη απόφασή του αναγνώρισε τη σοβαρότητα τέτοιου τραυματισμού επιδικάζοντας στην ενάγουσα υπό μορφή αποζημίωσης το ποσό των €89.759,40. Κατ’ έφεση, το Ανώτατο Δικαστήριο (Νικολάτος, Δ.) σχολιάζοντας το ύψος των αποζημιώσεων σημείωσε ότι «ήταν μάλλον ψηλό για τις σωματικές βλάβες της εφεσείουσας αλλά όχι εκτός των ευλόγων πλαισίων άσκησης της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η εν λόγω απόφαση στην πολιτική έφεση Αρ. 412/2008 συνιστά αναχώρηση από τη μέχρι σήμερα νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως προς το ύψος της αποζημίωσης για τραυματισμό θλάσης αυχένα και συνοδούς τραυματισμούς.
 
Σημειώνεται ότι στην εν λόγω υπόθεση η ενάγουσα συνεπεία του δυστυχήματος και του τραυματισμού εις δίκην μαστιγίου υπέστη ευθειασμό της αυχενικής μοίρας ο οποίος οδήγησε τελικά σε σπονδυλόλυση του πέμπτου οσφυικού σπονδύλου καθώς και οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις στη γύρω περιοχή. Τα ανωτέρω αποτελούν μια θετική εξέλιξη την οποία και επικροτούμε ως επαγγελματίες του κλάδου. Σ’ ένα κράτος δικαίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιδικάζονται από τα Δικαστήρια ουσιαστικές αποζημιώσεις που να θεωρούνται αντικειμενικά ως δίκαιη ανταπόδοση στο θύμα/τραυματία και να αντικατοπτρίζουν το μέγεθος ης βλάβης και της ταλαιπωρία που υπόκειται και να αποτελούν πραγματική αποκατάσταση για το κακό που προκαλείται συνεπεία της αμέλειας κάποιου τρίτου.
 
Τι Μπορώ να Κάνω αν έχω Τραυματιστεί σε Τροχαίο Ατύχημα
Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τραυματισμούς από τροχαίο ατύχημα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 22 102081 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση.
 
Επισκεφθείτε το blog μας για να μάθετε περισσότερα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για προσωπικά ατυχήματα. 

Subscribe to our Newsletter

Client Login