Greek (Greece)

Το δίκαιο για την ευθύνη κατόχου ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο έχει να κάνει, ανάμεσα σ’ άλλα, με την ευθύνη που έχει ο ιδιοκτήτης ενός υποστατικού για τους διάφορους τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν σε τρίτους από την ιδιοκτησία του. Το Κυπριακό Δίκαιο σ’ αυτό τον τομέα δεν περιορίζεται σε κατόχους υποστατικών αλλά επεκτείνεται περαιτέρω σε διάφορους τομείς, όπως παραδείγματος χάριν στην ευθύνη που έχει ένας Δήμος να συντηρεί τα πεζοδρόμια για να προστατεύσει τους δημότες που περπατούν σ’ αυτά.

Οι τραυματισμοί γλιστρήματος / στραβοπατήματος συμβαίνουν πολύ συχνά. Κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα στην Κύπρο υποφέρουν από τραυματισμούς που προκαλούνται από γλίστρημα ή στραβοπάτημα. Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακίνητης περιουσίας είναι νομικά υπόλογοι για τη διαχείριση της ασφάλειας τρίτων στην ιδιοκτησία τους. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας προκειμένου να ξέρετε πώς να ενεργήσετε στην περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο υποστεί τέτοιο τραυματισμό.

Απαντούμε πιο κάτω ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούμε από πελάτες του γραφείου μας.


Εάν τύχει να στραβοπατήσω και να τραυματιστώ στα υποστατικά κάποιου τρίτου, μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση για τους τραυματισμούς μου;

Ναι, εάν έχετε υποστεί τραυματισμούς στο υποστατικό κάποιου τρίτου μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση. Για να λάβετε αποζημίωση θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε ότι:

1.  Το ατύχημα έλαβε χώρα στο υποστατικό κάποιου τρίτου λόγω της αμέλειας του.

2.  Ότι ο ιδιοκτήτης ή κάοχος γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπήρχε μια επικίνδυνη κατάσταση στο υποστατικό του και ότι θα μπορούσε με εύλογες προληπτικές ενέργειες να αποτρέψει αυτή την κατάσταση και δεν το έπραξε.

Για ποιου είδους ατυχήματα μπορεί να δικαιούμαι αποζημίωση;

Μπορείτε να αποζημιωθείτε για ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα στα υποστατικά τρίτου λόγω της αμέλειας και / ή αποτυχίας αυτού του τρίτου να διατηρεί τα υποστατικά του απαλλαγμένα από κινδύνους για τους επισκέπτες του.

Παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν περιπτώσεις όπου πέφτει ένα αντικείμενο από ψηλά με αποτέλεσμα να προκληθεί τραυματισμός, υγρά ή γλιστερά πατώματα, χαλασμένα έπιπλα, επικίνδυνες σκάλες, ασυντήρητοι διάδρομοι, πεζοδρόμια με τρύπες, ανεπαρκής φωτισμός, εργοτάξια χωρίς προειδοποιητική σήμανση και άλλα πολλά.


Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που υποστώ ένα τέτοιο τραυματισμό;

Αν τραυματιστήκατε σε υποστατικά τρίτων θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

1.  Λάβετε αμέσως ιατρική θεραπεία: Ακόμα και αν οι τραυματισμοί σας δεν φαίνεται να είναι σοβαροί, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε καλά και για να μπορεί να τεκμηριωθεί ο τραυματισμός σας με ιατρική μαρτυρία.

2.  Φωτογραφήστε τη σκηνή του ατυχήματος: Βεβαιωθείτε ότι θα φωτογραφήσετε καθαρά το σημείο του ατυχήματός σας και οτιδήποτε που οδήγησε στο ατύχημά σας πριν κάποιος σκεφτεί να επιδιορθώσει το πρόβλημα.

3.  Μη υπογράψετε τίποτα: Ο ιδιοκτήτης ή η ασφαλιστική του εταιρεία μπορεί να επιδιώξουν την απαλλαγή τους. Μην υπογράψετε τίποτα μέχρι να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας.