Greek (Greece)

 

«Ο ιδιοκτήτης του παιχνιδότοπου έχει καθήκον να επιδεικνύει τέτοια επιμέλεια όσο θα επεδείκνυε ένας προστατευτικός γονέας ώστε να προστάτευε το παιδί του από τον κίνδυνο πτώσης ή τραυματισμού» Το πρωτόδικο Δικαστήριο, δικαιώνοντάς ανήλικη που τραυματίστηκε σε παιδότοπο, αποφάσισε ότι εκτός από την παράβαση της συμφωνίας για επίβλεψη, οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου επέδειξαν αμέλεια και επιδίκασε £90,000 ως γενικές αποζημιώσεις στην ανήλικη.
Στην Κύπρο το δίκαιο προσωπικών ατυχημάτων δίδει δικαίωμα σε αποζημίωση σε παιδί που τυχόν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ως αποτέλεσμα της αμέλειας του ιδιοκτήτη και / ή υπεύθυνου παιδότοπου. Όποιος έχει επισκεφθεί παιχνιδότοπο στην Κύπρο και έχει παρατηρήσει τα παιδάκια να παίζουν για λίγο μπορεί να αντιληφθεί το λόγο: ο ενθουσιασμός των παιδιών ανεξέλεγκτος σε συνδυασμό με ένα χώρο που δεν προσφέρει όλα τα προληπτικά μέτρα προς αποφυγή κινδύνων μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ επικίνδυνος. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο νόμος επιβάλλει καθήκοντα στους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων. 
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τους τομείς προσωπικών ατυχημάτων στους οποίους εξειδικεύεται το γραφείο μας.
 
Κυπριακή Νομολογία
Η τότε 13χρονη ανήλικη, επέλεξε να γιορτάσει τα γενέθλιά της σε γνωστό εστιατόριο στη Λεμεσό που είχαν για την ίδια οδυνηρή κατάληξη. Στο εστιατόριο υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος που χρησιμοποιείτο μόνο από τα παιδιά. Ενώ οι γονείς δεν παρίσταντο στον εν λόγω χώρο, υπήρχε εκ μέρους της ιδιοκτήτριας εταιρείας υπεύθυνο πρόσωπο για την ασφάλεια των παιδιών. 
 
Σε μια κακή στιγμή, κατά τη διάρκεια του πάρτι, η ανήλικη βρισκόμενη ακινητοποιημένη σε υφιστάμενη, στον εν λόγω παιχνιδότοπο, τσουλήθρα, κτυπήθηκε στην περιοχή της πλάτης από άλλο παιδάκι που τσουλούσε, ερχόμενο από την ίδια κατεύθυνση που κινήθηκε η ανήλικη και τραυματίστηκε. Ως αποτέλεσμα του τραυματισμού της, η ανήλικη καταχώρησε αγωγή εναντίον των ιδιοκτητών του εστιατορίου. Το πρωτόδικο Δικαστήριο, δικαιώνοντάς την, αποφάσισε ότι εκτός από την παράβαση της συμφωνίας για επίβλεψη, οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου επέδειξαν αμέλεια και επιδίκασε £90,000 ως γενικές αποζημιώσεις στην ανήλικη. Στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην πολιτική έφεση υπ’ αριθμό 300/2006 που προέκυψε από την εν λόγω αγωγή, το Ανώτατο Δικαστήριό μας ορθά αποδέχθηκε τη θέση των δικηγόρων της ανήλικης ότι ο ιδιοκτήτης του παιχνιδότοπου στην Κύπρο έχει καθήκον να επιδεικνύει τέτοια επιμέλεια όσο θα επεδείκνυε ένας προστατευτικός γονέας ώστε να προστάτευε το παιδί του από τον κίνδυνο πτώσης ή τραυματισμού.
 
Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση του εφετείου μας ειδικά εάν ληφθεί υπόψη η συχνότητα που συμβαίνουν τέτοιοι τραυματισμοί σε παιδικά πάρτι. Τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κανείς είναι ποικίλα. Από τη μια, οι επιχειρηματίες του είδους θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα προσήκοντα μέτρα για την απάλειψη οποιουδήποτε κίνδυνου που μπορεί εύλογα να προβλεφθεί. Πιο σημαντικά οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα πιο κάτω:  
 
1. Βεβαιωθείτε για τους όρους της συμφωνίας σας
Όταν συμφωνείτε την αμοιβή του ιδιοκτήτη του παιχνιδότοπου θα πρέπει να συμφωνήσετε ρητώς τους όρους που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών σας. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε για παράδειγμα ότι θα υπάρχει υπεύθυνο και προσοντούχο άτομο για να επιβλέπει τα παιδιά σας και να μεριμνά για την ασφάλειά τους κατά την ώρα του παιχνιδιού. Θα ήταν καλό να γνωρίζετε εκ των προτέρων πιο θα είναι αυτό το άτομο.
 
2. Επιθεωρήστε προσεκτικά τον χώρο εκ των προτέρων
Θα πρέπει να ελέγξετε κατά πόσο υπάρχουν σημεία, χώροι ή παιχνίδια τα οποία να δημιουργούν ενδεχομένως κίνδυνο για τα παιδιά σας. Όσο προσεκτικός και αν είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου, σίγουρα οι γονείς θα δουν τον χώρο διαφορετικά. Εάν θεωρείτε ότι ο χώρος είναι επικίνδυνος θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ιδιοκτήτη προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
 
3. Βεβαιωθείτε ότι η συμφωνία σας θα τηρηθεί
Στην απόφαση που αναφέρουμε πιο πάνω, ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ της μητέρας της ανήλικης και των ιδιοκτητών του εστιατορίου ότι θα υπήρχε επιτηρητής στον χώρο, κατά την ώρα του ατυχήματος της ανήλικης η υπάλληλος των ιδιοκτητών που ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν εκεί. Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να θέσουν αυστηρά το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στον ιδιοκτήτη και να βεβαιωθούν ότι κατά τη διάρκεια του πάρτι θα λαμβάνονται όλα τα σωστά μέτρα ασφαλείας όπως έχουν εκ των προτέρων συμφωνηθεί.
 
Δικηγόροι Προσωπικών Ατυχημάτων στην Κύπρο
 
Σε αυτό τον τομέα δικαίου εργαζόμαστε με πελάτες που έχουν υποστεί τραυματισμούς λόγω της αμέλειας τρίτων με σκοπό να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα τους και να διεκδικήσουμε εκ μέρους τους τη δίκαιη αποζημίωση που τους αξίζει.
 
Επικοινωνήστε Μαζί μας για τη Διεκδίκηση της Αποζημίωσής σας
 
Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για τραυματισμούς από ατύχημα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 22 102081 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να μας επισκεφθείτε στο γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε επίσκεψη στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο. Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση.
 
Περισσότερες Πληροφορίες στο Blog μας
 
Πατήστε εδώ για να επισκεφθείτε το blog μας για να μάθετε περισσότερα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για προσωπικά ατυχήματα.