Greek (Greece)

 

Με αυτό το blog εγκαινιάζουμε μια σειρά από 5 άρθρα με τα οποία σας εξηγούμε τη διαδικασία μιας απαίτησης για αποζημίωση από τροχαίο ή εργατικό ατύχημα ή από ιατρική αμέλεια από την αρχή μέχρι το τέλος.
 
Υπάρχουν ορισμένα στάδια κατά την εξέλιξη της πορείας μιας υπόθεσης για αποζημίωση:
 
      • Καθορισμός Ευθύνης – Άρθρο #1
      • Σύνδεση του Ατυχήματος με τους τραυματισμούς του θύματος - Άρθρο #2
      • Καθορισμός της οικονομικής αξίας της απαίτησης - Άρθρο #3
      • Περιπλοκότητα σοβαρών τραυματισμών Άρθρο #4
      • Διάρκεια της αγωγής σας - Άρθρο#5
 
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
 
Το πρώτο σημαντικό βήμα σε κάθε υπόθεση διεκδίκησης αποζημίωσης για ατύχημα είναι ο καθορισμός της ευθύνης ή, με άλλα λόγια, η απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι υπόλογος για αποζημίωση.
 
Οι περισσότερες υποθέσεις για αποζημίωση καταχωρίζονται και προωθούνται στη βάση του αγώγιμου δικαιώματος της «αμέλειας» η οποία στην Κύπρο εδράζεται στο άρθρο 51 του περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου, όπως τροποποιήθηκε. Μια υπόθεση για αποζημίωση μπορεί επίσης να βασιστεί σε παράβαση σύμβασης, για παράδειγμα μια υπόθεση ιατρικής αμέλειας σε ιδιώτη ιατρό ή νοσοκομείο η ένα εργατικό ατύχημα. Επίσης μπορούν πολλές φορές υποθέσεις να βασίζονται και σε παράβαση θέσμιου καθήκοντος όπως για παράδειγμα όταν έχουμε να κάνουμε με κακή συντήρηση οδών και οικοδομών.
 

  

Σύμφωνα με τα δικαστήριά μας στην Κύπρο, θεμελίωση του αστικού αδικήματος της αμέλειας προκύπτει από απόδειξη έλλειψης της προσήκουσας προσοχής σε περιπτώσεις όπου ο νόμος αναγνωρίζει ότι υπάρχει καθήκον επιμέλειας ενώ απαιτείται επίσης αιτιώδης σύνδεσμος με την πράξη ή παράλειψη και τη ζημιά η οποία προκλήθηκε και δυνατότητα πρόβλεψης αυτής της ζημιάς. 
 
Συντρέχουσα Αμέλεια
 
Δυνάμει του άρθρου 57 του περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου το Δικαστήριο έχει εξουσία για καταμερισμό ευθύvης σε περίπτωση συvτρέχoυσας αμέλειας. Αν κάποιος δηλαδή υπoστεί ζημιά συvεπεία εv μέρει δικoύ τoυ πταίσματoς και εv μέρει πταίσματoς άλλoυ, η αξίωση σε σχέση με τη ζημιά αυτή δεv αvαιρείται λόγω πταίσματoς τoυ πρoσώπoυ πoυ υπέστη τη ζημιά, αλλά η απoζημίωση πoυ πρέπει vα καταβληθεί σε αυτό μειώvεται κατά τηv έκταση τηv oπoία τo Δικαστήριo θα κρίvει δίκαιo λαμβάvovτας υπόψη τo πoσoστό της ευθύvης τoυ στη ζημιά.
 
Η συντρέχουσα αμέλεια προβάλλεται συχνά ως επιχείρημα της υπεράσπισης σε υποθέσεις ατυχημάτων, τόσο εργατικών όσο και τροχαίων. Είναι η πλέον συνηθισμένη υπεράσπιση που προβάλλουν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με το νόμο μας στην Κύπρο το κριτήριο για τον καταλογισμό συντρέχουσας αμέλειας (όπως εξάλλου και της αμέλειας) είναι αντικειμενικό. Σε αυτό προσμετρά η αντικειμενική υπόσταση των πράξεων και οι, εξ αντικειμένου, συνθήκες των παραλείψεων του έχοντος καθήκον επιμέλειας και όχι οι υποκειμενικοί λόγοι, στους οποίους οφείλονται οι ενέργειες ή οι παραλείψεις κάθε ατόμου. 
 
Η συντρέχουσα αμέλεια εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου ο τραυματίας μπορεί, όντας ο ίδιος αμελής, να έχει συνεισφέρει με τη δική του αμέλεια στη ζημιά που ο ίδιος έχει πάθει. Για παράδειγμα στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με πεζό, η υπεράσπιση της ασφαλιστικής εταιρείας μπορεί να επιχειρήσει να επιρρίψει την ευθύνη στον ενάγοντα ισχυριζόμενη ότι αυτός αμελώς εξέθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο διότι επιχείρησε να διασταυρώσει το δρόμο (1) από σημείο που δεν ήταν ορατός και (2) τρέχοντας, εκθέτοντας έτσι τον εαυτό του σε κίνδυνο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις το ύψος της αποζημίωσης υπολογίζεται από το δικαστήριο επί πλήρους ευθύνης και ακολούθως γίνεται η κατάλληλη αποκοπή αναλόγως του επιμερισμού ποσοστού ευθύνης. Για παράδειγμα εάν ένας οδηγός μοτοσικλέτας στην αγωγή του κρίθηκε ότι το ύψος του αποζημίωσης που δικαιούται είναι €100.000 αλλά το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ίδιος ήταν συνυπεύθυνος σε ποσοστό 20% τότε θα αποκοπεί από την αποζημίωσή του το ποσό των €20.000 για συντρέχουσα αμέλεια.
 
Άλλη κοινή περίπτωση συντρέχουσας αμέλειας είναι όπου ο οδηγός δεν φοράει ζώνη ή πολύ συχνά όταν ένας ποδηλάτης δεν φοράει κράνος. Πολλές φορές ο κόσμος θεωρεί ότι λόγω της δικής του αμέλειας δεν μπορεί να διεκδικήσει όμως αυτό δεν είναι ορθό. Αντιθέτως, μπορεί η δική του ευθύνη για τον τραυματισμό του να αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό της ευθύνης. 
 
Στις μεγάλες υποθέσεις, το ζήτημα της συντρέχουσας αμέλειας είναι κρίσιμο διότι ακόμη και αν επιμερισμός της ευθύνης αν είναι μικρός μπορεί να έχει ιδιαίτερα σοβαρό αποτέλεσμα. Επιμερισμός ευθύνης της τάξεως του 5% σε μια υπόθεση για ανάκτηση αποζημίωσης ύψους €10.000 πάει να πει μείωση της τάξεως των €500. Αντιθέτως, σε περίπτωση διεκδίκησης αποζημίωσης ύψους €800.000 τότε επιμερισμός συντρέχουσας αμέλειας 5% αντιστοιχεί σε μείωση της απαίτησης κατά €40.000.
 
Εξειδικευμένη Ανάλυση Καθορισμού Ευθύνης
 
Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος όσον αφορά τον επιμερισμό ευθύνης για τους πελάτες μας. Ευθύς αμέσως με την ανάληψη της υπόθεσης μεριμνούμε με τη βοήθεια των πελατών μας για την περισυλλογή και ανάλυση του διαθέσιμου μαρτυρικού υλικού. Πολλές φορές για την εκπλήρωση αυτού του στόχου είναι απαραίτητη η συνδρομή ειδικών συνεργατών του γραφείου μας όπως για παράδειγμα ειδικούς αναλυτές τροχαίων ατυχημάτων και επαγγελματίες καταρτισμένους σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
 
Η ενδελεχής και προσεκτική ανάλυση των γεγονότων μαζί με τους πελάτες μας και με τη βοήθεια επαγγελματιών του κλάδου μας επιτρέπει να εξετάσουμε τις υποθέσεις των πελατών μας από διαφορετική οπτική έτσι ώστε να μπορούμε να τις προωθήσουμε με τον πλέον στρατηγικά κατάλληλο τρόπο. Για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες μας έχουμε συνεχή επαφή και επικοινωνία με αυτούς από την αρχή έτσι ώστε να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη όσον αφορά τον καθορισμό ευθύνης.
 
Επικοινωνήστε Μαζί μας Σήμερα για τη Διεκδίκηση της Αποζημίωσής σας
 
Για μια αξιολόγηση της υπόθεσής σας ή για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία διεκδίκησης αποζημίωσης για προσωπικά ατυχήματα τηλεφωνήστε σήμερα στο γραφείο μας στη Λευκωσία στο τηλέφωνο +357 77776997 ή στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν αδυνατείτε να επισκεφθείτε το γραφείο μας, μπορούμε να διευθετήσουμε συνάντηση στο σπίτι σας ή στο νοσοκομείο.
 
Το γραφείο μας βρίσκεται στη Λευκωσία και αναλαμβάνουμε υποθέσεις σε όλες τις επαρχίες ενώπιον όλων των Επαρχιακών Δικαστηρίων της Κύπρου.
 
Η αρχική συνάντηση / διαβούλευση με τον πελάτη είναι δωρεάν και η απόφαση του κατά πόσον επιθυμείτε να προχωρήσετε με την απαίτησή σας είναι αποκλειστικά δική σας. Θα σας συμβουλεύσουμε ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας σας, και το ποσό που μπορείτε να αναμένετε ως αποζημίωση.
 
Περισσότερες Πληροφορίες στο Blog μας
 
Επισκεφθείτε το Κυπριακό blog αποζημιώσεων και προσωπικών ατυχημάτων για να μάθετε περισσότερα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από ατύχημα.