Greek (Greece)

bike ride 800 x 400main 

Είναι ωφέλημο πάντα να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας τους κινδύνους της ποδηλασίας και να βεβαιωνόμαστε ότι γνωρίζουν και εφαρμόζουν ορισμένους κανόνες για να είναι ασφαλή.


Πιο κάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές για την ασφαλή ποδηλασία και τον περιορισμό των κινδύνων:


1.    ΦΟΡΑΤΕ ΚΡΑΝΟΣ: Τη δεκαετία του 80’ τα κράνη δεν ήταν τόσο συνηθισμένα και κάποιος ένιωθε «περιθωριακός» αν φορούσε κράνος. Ευτυχώς σήμερα σχεδόν όλα τα παιδιά που ποδηλατούν φοράνε κράνος και έτσι δεν υπάρχει πλέον αυτό το αρνητικό στίγμα που υπήρχε στο παρελθόν. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το κράνος σας πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, είναι στο σωστό μέγεθος, και εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι σας.

2.    ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΑΣ: Όταν σταθείτε πάνω από το ποδήλατό σας, θα πρέπει το πάνω μέρος του σκελετού του ποδηλάτου σας να απέχει περίπου 5-7 εκατοστά από τον καβάλο σας. Η θέση του καθίσματος (σέλλας) θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος που να επιτρέπει στο πόδι να γυρίζει άνετα και, τέλος, το ύψος του τιμονιού θα πρέπει να είναι λίγο πιο χαμηλά από το ύψος του καθίσματος.

3.    ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ: Καλύτερα να φοράτε φανταχτερά χρώματα κατά την ποδηλασία σας αφού οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να φαίνεστε. Επίσης χρησιμοποιείστε ποδηλατικά φώτα. Υπάρχουν πλέον στην αγορά μικρά αποτελεσματικά φωτάκια που εφαρμόζονται εύκολα στο ποδήλατο και αναβοσβήνουν.

4.    ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΑΣ: Ποτέ μην αφήνετε το τιμόνι του ποδηλάτου σας. Εάν πρέπει να κουβαλήσετε κάτι με το ποδήλατο, βάλτε το καλύτερα σ’ ένα σακίδιο πλάτης.

5.    ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ: Ειδικά εάν οδηγείτε ποδήλατο κούρσας (κουρσέ) να έχετε τα μάτια σας 14 και να προσέχετε από τυχόν λακκούβες στο οδόστρωμα.

6.    ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ: Είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ποδηλατείτε τη νύχτα διότι είναι δύσκολο για τους άλλους να σας δουν.  Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ειδικά φώτα στο μπροστινό και πισινό μέρος του ποδηλάτου σας.

7.    ΥΠΑΚΟΥΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Αυτό δεν χρειάζεται επεξήγηση, οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας εφαρμόζονται και στους ποδηλάτες

 

Ο Νίκος Α. Ροτσίδης είναι δικηγόρος. Εξειδικεύεται αποκλειστικά στο δίκαιο προσωπικών ατυχημάτων και είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.