Greek (Greece)

druguse car 800 x 400main

Είναι γεγονός ότι δεν είναι λίγος ο κόσμος στην Κύπρο που πλέον υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Εμείς βεβαίως ως δικηγόροι τροχαίων ατυχημάτων εξετάζουμε αυτό το θέμα και αρθρογραφούμε από τη δική μας σκοπιά.

Ένας λοιπόν παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη συζήτηση κατά πόσον θα έπρεπε η μαριχουάνα να νομιμοποιηθεί είναι ο συσχετισμός της χρήσης της με τη συχνότητα των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. 
 
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Columbia, τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός θανατηφόρων τροχαίων στα οποία ο οδηγός είχε κάνει χρήση μαριχουάνας πριν την οδήγηση έχει τριπλασιαστεί. Η μελέτη κατέδειξε ότι το 1/9 των οδηγών σε θανατηφόρα τροχαία είχαν θετική ένδειξη για χρήση μαριχουάνας. Βεβαίως τα στατιστικά δεν είναι από την Κύπρο αλλά αν αυτά τα ευρήματα τυγχάνουν εφαρμογής και στην Κύπρο, η χρήση μαριχουάνας θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.
 
--------------------------------------------------------------
 
Περισσότερα Άρθρα:

Αποζημίωση για Ατύχημα; Προσέξτε!

Πόσο Καιρό Διαρκεί μια Υπόθεση για Αποζημίωση για Τροχαίο Ατύχημα;

Δικαστική Αποζημίωση για Θλάση Αυχένα

  

--------------------------------------------------------------
 
Θα πρέπει να λεχθεί βεβαίως ότι η ορθή αξιολόγηση των επιπτώσεων της χρήσης μαριχουάνας και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών είναι μια σύνθετη εργασία. Ο έλεγχος για την ανίχνευση και ακριβή μέτρηση της ποσότητας κάνναβης που έχει καταναλώσει κάποιος οδηγός δεν είναι τόσο εύκολος η ακριβής σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τη μέτρηση της αλκοόλης. Ήδη, η προτεινόμενη χρήση του λεγόμενου «νάρκοτεστ» με το σχετικό Νομοσχέδιο στην Κύπρο προκάλεσε ποικίλες επιφυλάξεις και αντιδράσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του και ως προς το ποσοστό λάθους που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή του.
 
Η χρήση μαριχουάνας επιβραδύνει τα αντανακλαστικά, μειώνει την όραση και κάνει τον χρήστη επιρρεπή σε διάφορους περισπασμούς. Αν η τάση για φιλελευθεροποίηση και τελικά αποποινικοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας συνεχίσει, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα. Είναι λοιπόν σημαντικό το θέμα να διερευνηθεί και στην Κύπρο έτσι ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισής του.
 
Πηγή: WebMD, “Fatal Car Crashes Involving Pot Use Have Tripled”.