logo

English (United Kingdom)Greek

 

 

Home » News » Δικαστική Αποζημίωση για Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση από Εργατικό Ατύχημα
A+ R A-

Δικαστική Αποζημίωση για Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση από Εργατικό Ατύχημα

 

Με την επιδίκαση αποζημιώσεων στα θύματα, το δικαϊκό μας σύστημα επιτυγχάνει την αποζημίωση του θύματος και την ενθάρρυνση των εργοδοτών προς την τήρηση ασφαλούς συστήματος εργασίας.

 

Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση (εφεξής «ΚΕΚ») είναι τραυματισμός του κρανίου και του εγκεφάλου. Προκαλείται από δυνατό τράνταγμα ή κτύπημα στο κεφάλι και μπορεί να αφήσει στον τραυματία μόνιμα κατάλοιπα. Δυστυχώς πολύ συχνά οι ΚΕΚ προκαλούνται από εργατικά ατυχήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν με τη λήψη προληπτικών μέτρων. Είναι θετικό ότι στην Κύπρο η πολιτεία αντιμετωπίζει τη μη λήψη τέτοιων μέτρων σοβαρά και τα δικαστήρια επιδικάζουν εναντίον των εργοδοτών και υπέρ των θυμάτων χρηματικές αποζημιώσεις ως μέσο αποκατάστασης για τη βλάβη που τους προκαλείται. Το ύψος της αποζημίωσης αντικατοπτρίζει στην κάθε περίπτωση το μέγεθος της βλάβης του θύματος.

Η ΚΕΚ αποτελεί ένα σοβαρότατο τραυματισμό. Ακόμα και ελαφριάς μορφής ΚΕΚ μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρατεταμένης διάρκειας όπως ζαλάδες, ναυτίες, πονοκεφάλους και ημικρανίες, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης και εύκολη πνευματική κούραση. Στην περίπτωση ΚΕΚ βαριάς μορφής μπορεί να προκληθεί μόνιμη αναπηρία και κατάλοιπα όπως ημιπάρεση, έκπτωση διανοητικών λειτουργιών, ατροφία νεύρων, διαταραχές προσωπικότητας ή ακόμα και βύθιση του παθόντα σε κώμα με μειωμένες πιθανότητες αφύπνισής του.

Συχνά, τέτοιοι τραυματισμοί που προκαλούνται στο εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσαν να μειωθούν με τη σωστή πρόληψη. Προς τούτο η Βουλή νομοθετικά επιβάλλει αυστηρά καθήκοντα στους εργοδότες προκειμένου να παρέχουν στο προσωπικό ένα ασφαλές σύστημα εργασίας και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ενημερώνει και καταρτίζει τους εργοδότες στην εφαρμογή των σχετικών κανονισμών. Τα Δικαστήρια, με τη σειρά τους, σε περίπτωση αγωγής, επιδικάζουν αποζημιώσεις εναντίον αμελών εργοδοτών και αποζημιώνουν τους παθόντες. Ειδικά στην περίπτωση της ΚΕΚ υπάρχει πλούσια Νομολογία από τα Κυπριακά Δικαστήρια εφόσον συμβαίνει συχνά.

Η αποζημίωση είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της εκάστοτε ΚΕΚ και, ως η πάγια Νομολογία του Δικαστηρίου μας, επιδεικνύεται μια σταθερή άνοδος του επιπέδου των αποζημιώσεων προκειμένου να επιτυγχάνεται δίκαιη και φιλελεύθερη αποτίμηση του ανθρώπινου πόνου και των πολλαπλών στερήσεων που προκαλούν οι αναπηρίες στα θύματα της αμέλειας.

Ενδεικτικά, το 1991, το Ανώτατο Δικαστήριο κατ’ έφεση επιδίκασε το ποσό των £8,000 υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων σε γυναίκα η οποία υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνεπεία εργατικού ατυχήματος (Κυριάκου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας 1991 1Α Α.Α.Δ 1065). Επτά χρόνια αργότερα, το 1998, επιδικάσθηκαν £30,000 γενικές αποζημιώσεις σε σαραντατριάχρονο που υπέστη ΚΕΚ μετά από τροχαίο δυστύχημα (Χρίστου ν. Χριστοφή κ.α. 1998 ΙΑ Α.Α.Δ 503). Πρόσφατα, το 2012, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου στην αγωγή 3506/2006 επιδίκασε το ποσό των €182,287 στον ενάγοντα που υπέστη βαριά ΚΕΚ που του άφησε, δυστυχώς, μόνιμα κατάλοιπα (Popov v. Paphilia Property Developers Ltd κ.α.).

Σε καμία περίπτωση τα χρήματα δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλείται από ένα ατύχημα. Είναι θετικό όμως ότι τα Δικαστήρια αναγνωρίζουν τη βλάβη του θύματος και επιχειρούν την αποζημίωση του, έστω και αν αυτό γίνεται με την επιδίκαση χρηματικής αποζημίωσης ως μέσο αποκατάστασης. Το δικαϊκό μας σύστημα λοιπόν έτσι, επιτυγχάνει ένα διττό σκοπό: το θύμα αποζημιώνεται και οι εργοδότες, συνεπεία των ενδεχομένως σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων για την επιχείρησή τους, επενδύουν στην πρόληψη λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων.

 

 

 

 

 

Subscribe to our Newsletter

Email address:


Client Login